Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ο Κρητικός Αίγαγρος «Θοδωρής» επέστρεψε στη Κρήτη

     
aigagros 18_resizeΤελικά, ο νεαρός Κρητικός Αίγαγρος που μεταφέρθηκε αεροπορικώς από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επέστρεψε πάλι στην πατρίδα του. Οι καθηγητές, Αναστασία Κομνηνού και Νικήτας Πράσινος, του τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., που εξέτασαν τον «Θοδωρή», αποφάσισαν ότι δεν απαιτείται χειρουργική θεραπεία. 
 
Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, η γενική κατάσταση του ζώου ήταν ικανοποιητική, από την κλινική κατάσταση δεν διαπιστώθηκε κανένα σύμπτωμα ασθένειας μεταδοτικής στον άνθρωπο και στα ζώα. Απο την ορθοπεδική εξέταση διαπιστώθηκε αδυναμία στήριξης στο πίσω αριστερό πόδι, πόνος  και διόγκωση στη άρθρωση του γόνατος. Από την κλινική και ακτινολογική εξέταση διαπιστώθηκε επιφυσιόλυση της κάτω επίφυσης του αριστερού μηριαίου οστού χωρίς παρεκτόπιση (κάταγμα).
Συνεκτιμώντας, την απουσία παρεκτόπισης και τη χρονιότητα του κατάγματος, καθώς και τους αναισθησιολογικούς κινδύνους, αποφασίστηκε η συντηρητική αντιμετώπιση της επιφυσιόλυσης με εξωτερική σταθεροποίηση και αυστηρό περιορισμό της κινητικότητας του ζώου.  Επιπλέον, συστήθηκε ο ακτινολογικός επανέλεγχος του ζώου σε ένα μήνα.
 
Ο νεαρός Αίγαγρος, αφού γλίτωσε την εγχείριση, επέστρεψε την Παρασκευή 5 Ιουλίου στα Χανιά με την πτήση Α3 501 της Aegean. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η μεταφορά του «Θοδωρή» απο τα Χανιά στη Θεσσαλονίκη και η επιστροφή του ολοκληρώθηκε επιτυχώς χάρη στο ζήλο και τις προσπάθειες των δασικών υπαλλήλων της Δ/νσης Δασών Χανίων και του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης.
Είδαμε ορισμένες φωτογραφίες από τις ημέρες που πέρασε ο Κρητικός Αίγαγρος στη Θεσσαλονίκη, εκείνο που μας εντυπωσίασε  ήταν οι προσεκτικοί χειρισμοί και η φροντίδα με την οποία αντιμετωπίστηκε  από τους Δασοφύλακες του Δασαρχείου Θεσ/νίκης  και το προσωπικό της Κλινικής Ζώων του Α.Π.Θ..
Ευχόμαστε, ο μόλις 5,5 μηνών «Θοδωρής» (πήρε το όνομα του από την νησίδα «Θεοδωρού» όπου και μεγάλωνε) να γίνει γρήγορα τελείως καλά και οι δασικοί υπάλληλοι να συνεχίσουν, με τον ίδιο αξιοζήλευτο τρόπο, να προσφέρουν στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
 

 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου