Με βάση τα στοιχεία του 2015 (που εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως "προσωρινά"), ο Οργανισμός απαριθμεί τις δεκατρείς περισσότερο φυτεμένες ποικιλίες στον κόσμο, και μόνο αυτή η λίστα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των αμπελώνων στον κόσμο.
Συνδυάζοντας τόσο τις επιτραπέζιες όσο και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, πρώτη κατατάσσεται η ποικιλία Kyohō, η οποία καλύπτει 365.000 εκτάρια (4,8% των αμπελώνων στον κόσμο). Αυτή η ποικιλία σταφυλιών βρίσκεται στην Κίνα (44% του εθνικού αμπελώνα), στην Βραζιλία και στην Βόρεια Αμερική. Η πρώτη ποικιλία οινοποιίας είναι το Cabernet Sauvignon, με 340.000 εκτάρια (4,5% των αμπελώνων στον κόσμο), που συναντάται σε όλο τον κόσμο (9% του αμπελώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες). Ακολουθεί η ποικιλία της σουλτανίνας (300.000 εκτάρια, 3,9% του παγκόσμιου αμπελώνα), στη συνέχεια το Merlot (266.000 εκτάρια, 3,5%). Το Tempranillo και η Airen (231.000 και 218.000 ha, 3% και 2,8%), οι οποίες αποτελούν τις κυριότερες ισπανικές ποικιλίες (21% και 22% των εθνικών επιφανειών).
Κατάταξη των κυριότερων ποικιλιών αμπέλου που έχουν φυτευθεί παγκοσμίως το 2015 σύμφωνα με το OIV:
- Kyohō (επιτραπέζια σταφύλια): 365.000 εκτάρια.
- Cabernet Sauvignon (οινοποίησιμα σταφύλια): 340.000 εκτάρια.
- Σουλτανίνα (οινοποιήσιμα σταφύλια, επιτραπέζια σταφύλια και σταφίδες): 300.000 εκτάρια.
- Merlot (οινοποίησιμα σταφύλια): 266.000 εκτάρια.
- Tempranillo (οινοποιήσιμα σταφύλια): 231.000 εκτάρια.
- Airen (οινοποιήσιμα σταφύλια και για απόσταξη): 218.000 εκτάρια.
- Chardonnay (οινοποιήσιμα σταφύλια): 211.000 εκτάρια.
- Syrah (οινοποιήσιμα σταφύλια): 190.000 εκτάρια.
- Grenache Noir (ή Granacha Tinta): 163.000 εκτάρια.
- Red Globe (επιτραπέζια σταφύλια): 160.000 εκτάρια.
- Sauvignon blanc (οινοποιήσιμα σταφύλια): 121.000 εκτάρια.
- Pinot noir (ή Blauer burgunder): 115.000 εκτάρια.
- Ugni blanc (ή Trebbiano Toscano): 111.000 εκτάρια.
πηγή: http://www.keosoe.gr/
- Cabernet Sauvignon (οινοποίησιμα σταφύλια): 340.000 εκτάρια.
- Σουλτανίνα (οινοποιήσιμα σταφύλια, επιτραπέζια σταφύλια και σταφίδες): 300.000 εκτάρια.
- Merlot (οινοποίησιμα σταφύλια): 266.000 εκτάρια.
- Tempranillo (οινοποιήσιμα σταφύλια): 231.000 εκτάρια.
- Airen (οινοποιήσιμα σταφύλια και για απόσταξη): 218.000 εκτάρια.
- Chardonnay (οινοποιήσιμα σταφύλια): 211.000 εκτάρια.
- Syrah (οινοποιήσιμα σταφύλια): 190.000 εκτάρια.
- Grenache Noir (ή Granacha Tinta): 163.000 εκτάρια.
- Red Globe (επιτραπέζια σταφύλια): 160.000 εκτάρια.
- Sauvignon blanc (οινοποιήσιμα σταφύλια): 121.000 εκτάρια.
- Pinot noir (ή Blauer burgunder): 115.000 εκτάρια.
- Ugni blanc (ή Trebbiano Toscano): 111.000 εκτάρια.
πηγή: http://www.keosoe.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου