Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO ως διεθνείς τουριστικοί προορισμοί ποιότητας Προβολή της Λέσβου & του Απολιθωμένου Δάσους

 
 
Μεγάλη προβολή του ρόλου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO ως διεθνών τουριστικών προορισμών ποιότητας ήταν το αποτέλεσμα της συμμετοχής στην διεθνή τουριστική έκθεσης FITUR 2018 στη Μαδρίτη μέσω των εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Την έκθεση επισκέφτηκαν περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες από 170 χώρες.
 
Η παρουσία των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO στη FITUR 2018 συνέβαλε σημαντικά στις κοινές προσπάθειες των Γεωπάρκων για την προβολή τους ως αειφόρους τουριστικούς προορισμούς του 21ου αιώνα.
 
Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO παρουσιάστηκαν σε ειδικό περίπτερο που επιμελήθηκαν τα Γεωπάρκα Naturtejo, Villuercas Ibores Jara, Basque Coast, Sobrarbe, Lanzarote και Las Loras. Το περίπτερο είχε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία καθώς πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού είχαν την ευκαιρία να το γνωρίσουν και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες τουριστικών δραστηριοτήτων στις περιοχές Γεωπάρκων. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχώς αυξημένο ενδιαφέρον για τα Γεωπάρκα, τα οποία πλέον αναδεικνύονται όλο και περισσότερο διεθνώς προβάλλοντας τις δράσεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάμεσα στους επισκέπτες του Περιπτέρου ο Υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας, ο /Υφυπουργός Τουρισμού της Βολιβίας, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι περιοχών που διαθέτουν Γεωπάρκα και δεκάδες επαγγελματίες του τουρισμού.
 
Μεγάλο ενδιαφέρον σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης των Γεωπάρκων που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας με στόχο την ανάδειξη της συμβολής των Γεωπάρκων της Ανδαλουσίας στην τουριστική αναπτυξη. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Javier Fernández και ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Jose Fiscal, ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και ο Πρόεδρος της Ισπανικής Επιτροπής Γεωπάρκων κ. Juan José Durán. Μιλώντας για τις δράσεις των Παγκόσμιων Γεωπάρκων για την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους επισκέπτες, ο Ν. Ζούρος αναφέρθηκε στη Λέσβο και στο παράδειγμα ανάδειξης του Απολιθωμένου δάσους.
 
Σε άλλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Εxtremadura, για την παρουσίαση του δίγλωσσου οδηγού τουριστικών υπηρεσιών του Γεωπάρκου Villuercas-Ibores-Jara, o Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων παρουσίασε τις δράσεις του δικτύου για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού.
 
Κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Υφυπουργό Τουρισμού της Βολιβίας, ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος είχε την ευκαιρία να συζητήσει για το ρόλο των Γεωπάρκων στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο τουριστική τοπική ανάπτυξη που είναι κρίσιμη ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες. Συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την δημιουργία Γεωπάρκων στη λατινική Αμερική και ειδικότερα στη Βολιβία. Κατά την διάρκεια της FITUR μίλησε σε αρκετούς δημοσιογράφους και έδωσε συνεντεύξεις σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης για τα Γεωπάρκα και την συμβολή τους στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού.
 
Αυτό ήταν το καλύτερο ξεκίνημα για τις δραστηριότητες του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκο της UNESCO για το 2018 και οι οποίες θα συνεχιστούν όλο το χρόνο με στόχο την προβολή των Δικτύων Γεωπάρκων στην Ευρώπη και τον κόσμο και τις δραστηριότητές τους για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού.


πηγή: http://www.lesvosnews.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου