Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Θεσσαλονίκη. Διάλεξη στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας: Η αυγή της επιστήμης στην Αρχαία Ιωνία

 
Διάλεξη στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας: Η αυγή της επιστήμης στην Αρχαία Ιωνία
 
Στη διάλεξη αυτή με θέμα: H αυγή της επιστήμης στην Αρχαία Ιωνία: Από τον Ερατοσθένη και τον Αρίσταρχο ως τον Αϊνστάιν, θα αναφερθούν οι πρώτες αναλαμπές της επιστήμης στα θέματα κατανοήσεως της φύσεως και του Κόσμου στην Αρχαία Ιωνία και θα εξηγηθούν οι πραγματικά θαυμαστές επιστημονικές προσεγγίσεις του Ερατοσθένη και του Αρίσταρχου στη μέτρηση των διαστάσεων της Γης και των διαστάσεων και αποστάσεων της Σελήνης και του Ήλιου.

Μετά το σκοτάδι του Μεσαίωνα, θα συζητηθεί η αναγέννηση της επιστημονικής προσεγγίσεως από τους Κοπέρνικο, Κέπλερ, Γαλιλαίο και Νεύτωνα, με το ηλιοκεντρικό πλέον σύστημα, την χαραυγή της αστρονομίας με τηλεσκόπια και τον νόμο της βαρύτητας.

Κατά το μέτρο που θα μας το επιτρέψει ο χρόνος, θα αναφερθούν τα τεράστια επιτεύγματα αυτής της εποχής της αστρονομίας με τα άλματα στην τεχνική κατασκευής των πρώτων τηλεσκοπίων, από τον Χέρσελ ως την εποχή των τηλεσκοπίων του όρους Ουίλσον και τον Χαμπλ.

Παράλληλα, θα συζητήσουμε την νέα τότε Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, την πειραματική θεμελίωσή της και τις συνέπειές της για το Σύμπαν, που ώθησαν τον Αϊνστάιν στην εισαγωγή της κοσμολογικής σταθεράς.

Ο περιορισμένος χρόνος δεν θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε με την γέννηση της ραδιοαστρονομίας, την κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων και την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος.

Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 18:00
στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.
Είσοδος ελεύθερη

Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του Ομίλου.

Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων και διαλέξεων στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας:
http://www.ofa.gr/seminaria/ .

Χρήστος Ελευθεριάδης
καθηγητής στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής
και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων ΑΠΘ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου