Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Δράσεις για τα Λευκά Όρη. Βοτανικός κήπος στη Μονή Μεταμορφώσεως στα Χανιά


Το Σάββατο 20/01 παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η δράση για την «Αναγέννηση των Λευκών Ορέων - από το Κρητικό έως Λιβυκό Πέλαγος». Πρόκειται για μία δέσμη πρότυπων περιβαλλοντικών δράσεων οι οποίες υλοποιούνται από το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ΙΚΜ), την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το WWF Ελλάς, αξιοποιώντας τις δωρεές στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
 
 
Οι τρεις πυλώνες της παρέμβασης είναι:
 
- η δημιουργία βοτανικού κήπου με φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά σε έκταση της Μονής Μεταμόρφωσης Σωτήρος,
- η δημιουργία δικτύου μονοπατιών, μήκους 58 χιλιομέτρων, από τη Μονή ως τα Λευκά Όρη και το Λιβυκό Πέλαγος, και
- η οικολογική αποκατάσταση των Λευκών Ορέων μέσα από μια πρότυπη δράση αναδάσωσης σε μια έκταση 1300 στρεμμάτων.
Την υλοποίηση του έργου στηρίζουν επίσης σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση, και άλλοι φορείς της περιοχής όπως το ΜΑΙΧ (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων).

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης έχει αναλάβει τη μελέτη και δημιουργία του πρότυπου βοτανικού κήπου ιαματικών και αρωματικών φυτών της Κρητικής γης, σε συνεργασία με την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Βαρύπετρο Χανίων, σε έκταση που ευγενικά παραχωρείται από την Αδελφότητα της Χρυσοπηγής. Ο Βοτανικός Κήπος θα είναι ουσιαστικά η αφετηρία της μεγάλης πεζοπορικής διαδρομής που διασχίζει τα Λευκά Όρη. Στόχος είναι τόσο η προστασία και ανάδειξη των ιαματικών και αρωματικών φυτών της κρητικής γης, όσο και η λειτουργία του Βοτανικού Κήπου ως χώρου εκπαίδευσης για επισκέπτες και μαθητές σχολείων, οι οποίοι συχνά επισκέπτονται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί πλησίον του κήπου, στο μετόχι της Αγίας Κυριακής.

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε την 20/10/2018 στην περιοχή της Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος, η ΕΕΠΦ επισκέφτηκε ξανά την έκταση που ευγενικά παραχώρησε η Αδελφότητα Χρυσοπηγής, συζήτησε με ειδικούς για τη διαμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία βοτανικού κήπου, και ενημερώθηκε για το αξιόλογο έργο της Μονής που γίνεται με μεγάλη ευαισθησία και με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της παράδοσης.
 
Η Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος πάνω από το Βαρύπετρο Χανίων
 
Η Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Βαρύπετρο Χανίων, σε έκταση της οποίας θα δημιουργηθεί πρότυπος βοτανικός κήπος.
 
Έκταση με φρύγανα και άλλα αρωματικά φυτά όπου θα γίνει ο βοτανικός κήπος
 
Έκταση με φρύγανα και άλλα αρωματικά φυτά, ακριβώς κάτω από το Μοναστήρι.
 
 
πηγή: https://eepf.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου