Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδων από τις παρυφές της Καστοριάς

 
Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδων από τις παρυφές της Καστοριάς (φωτο)
 
Δύο νεαρά αρκουδάκια εθεάθησαν χθες το απόγευμα από περαστικούς στην είσοδο της πόλης Καστοριάς στη θέση Πέτρα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα δύο ζώα βρίσκονταν κοντά στον παραλίμνιο δρόμο, προς την πλευρά της λίμνης της Καστοριάς. Έδειχναν ότι δεν ενοχλούνται από τους δέκα και πλέον πολίτες, που ακινητοποίησαν τα οχήματά τους για να τα φωτογραφήσουν. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ), ήτοι το ειδικό μικτό κλιμάκιο που έχει συσταθεί από τον «Αρκτούρο», το Δασαρχείο και την Αστυνομία για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών με αρκούδα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνεργάτης του «Αρκτούρου» στην Καστοριά, ανέφερε ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες της ομάδας, κατάφεραν να απομακρύνουν τα ζώα από την περιοχή και να τα οδηγήσουν προς την πλευρά του βουνού. Εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα ζώα «είναι ηλικίας τεσσάρων ετών, έχουν γεννηθεί στην περιοχή πλησίον της λίμνης και μετά τον απογαλακτισμό από τη μητέρα τους παρέμειναν στην περιοχή και έχουν εξοικειωθεί απόλυτα με το περιβάλλον». Το αρκουδάκι, που πριν από έναν χρόνο έκανε βόλτες με τη λεία του στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς ήταν ένα από αυτά τα δύο, ενώ και τα τροχαία ατυχήματα πριν από δύο χρόνια στην περιοχή της Πέτρας σχετίζονται επίσης, σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, με τα δύο ζώα, που σήμερα έχουν μονιμοποιήσει την παρουσία τους στην περιοχή.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει επιχείρηση μεταφοράς των ζώων σε άλλη περιοχή ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η πρακτική έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν αλλά τα ζώα επιστρέφουν στην ίδια περιοχή ή σε άλλες κατοικημένες περιοχές». Σημείωσε ότι με καθημερινές ενέργειες «θέλουμε να αισθανθούν τα ζώα ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι αφιλόξενος ώστε να αναζητήσουν χώρο διαβίωσης σε άλλη περιοχή».


Οι οδηγοί που κινούνται τόσο την ημέρα, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, στον δρόμο που οδηγεί στη νότια είσοδο της πόλης της Καστοριάς, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να δίδουν προσοχή στις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος και προειδοποιούν ότι είναι πέρασμα αρκούδας.

Σπύρος Κουταβάς
 
 
 
* φωτο των ζώων, που τράβηξε η περαστική Νίκη Κατσέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου