Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Οι προτάσεις της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας για το αναπτυξιακό συνέδριο

 
perivallontiki-drasi-ileias.jpg
 
Η «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας» κλήθηκε από εκπροσώπους του γραφείου του πρωθυπουργού να καταθέσει τις προτάσεις της στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης και της προετοιμασίας του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας. Επισημαίνουμε ότι αυτή η διαδικασία ήταν και απαραίτητη και εποικοδομητική για να τεθούν οι σωστές βάσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας, αφού ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντική αποκατάσταση και προστασία είναι μη βιώσιμη, ανεύθυνη και άδικη για τις επόμενες γενιές. Ως εκ τούτου περιποιεί τιμή για την Κυβέρνηση η πρόσκληση που μας απηύθυνε και γενικότερα η διαδικασία που ακολουθεί για την ανάπτυξη ανά Περιφέρεια, διαδικασία που αποτελεί πάγια τακτική σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Μετά από την συνάντηση και την προφορική διατύπωση καταθέσαμε – όπως μας ζητήθηκε - γραπτό υπόμνημα με αιτήματα και προτάσεις που αφορούσαν:

1) Τον μερικό επαναπλημμυρισμό των άγονων περιοχών της
αποξηρανθείσας λίμνης Μουριάς οι οποίες έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.
2) Την απόλυτη αναγκαιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή για ανάκτηση των ανακυκλωσίμων και κομποστοποίηση των βιοδιασπώμενων.
3) Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου δεματοποίησης (Ποτόκι) με τα υπό σήψη σύμμεικτα απορρίμματα, 150 μέτρα από τις εκβολές του ποταμού Αλφειού και την αποκατάσταση της περιοχής.
4) Την εξ’ολοκλήρου προστασία του Αλφειού ποταμού από τις πηγές του έως τις εκβολές του ώστε να εξαλειφθούν τα αποτελέσματα των εις βάρος του παρεμβάσεων καθώς και την ένταξη τμήματός του, από τις εκβολές έως την εκτροπή του φράγματος Φλόκα, σε καθεστώς προστασίας (π.χ. Περιφερειακό Πάρκο).
5) Την με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο αξιοποίηση του Καϊάφα, Ιαματικών Λουτρών και Λιμνοθάλασσας.
6) Την ήδη κατατεθειμένη αρμοδίως πρότασή μας για έδρα του «Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου», στην περιοχή του Καϊάφα του Δήμου Ζαχάρως Ν. Ηλείας και συγκεκριμένα στα αναξιοποίητα κτίρια (ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.) πλησίον της Εθνικής οδού Πύργου – Κυπαρισσίας.
7) Την επιτακτική ανάγκη διάσωσης και αποκατάστασης του κυλινδρικού οχυρού- παρατηρητηρίου στις παρυφές των αμμοθινών στην παραλία Καϊάφα, έναντι των παραπάνω αναξιοποίητων κτιρίων, κατασκευασμένου στις αρχές του 14ου αιώνα επί Φραγκοκρατίας.
8) Την απομάκρυνση παρασυρόμενων και διαβρωμένων από τη θάλασσα αυθαιρέτων κτισμάτων στην παραλία Μούτελης Πύργου και των κατεδαφισθέντων αυθαιρέτων κτισμάτων από την παραλία Ανεμοχωρίου Πύργου έως την παραλία Ζαχάρως.
9) Την ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Πύργου.
10) Την επαρκή πυροπροστασία του Νομού Ηλείας.
11) Τη δημιουργία δικτύου δασικών μονοπατιών στο οροπέδιο Φολόης (Με το υπ’αρ. 50/30-10-17 έγγραφό μας προς την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, Δ/νση Διοικητικού– Οικονομικού, Περιφερειακής Ενότητα Ηλείας στα πλαίσια του προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καταθέσαμε την επιχειρηματολογία μας για να υποστηρίξουμε τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών και όχι μεμονωμένων μονοπατιών).
12) Τη δημιουργία αίθουσας προβολών και εκδηλώσεων στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους να διαθέτει και στην Ολυμπία μια στοιχειώδη υποδομή.
13) Τη στήριξη της πρότασης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για μόνιμη στέγαση του Διεθνούς Φεστιβάλ στις πρώην αποθήκες Α.Σ.Ο. (ιδιοκτησίας Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας) στην οδό Κοκκίνου στον Πύργο.
14) Την κατασκευή διπλής σιδηροδρομικής γραμμής περιφερειακά της Πάτρας έως την Αρχαία Ολυμπία και όχι την παραλιακή υπογειοποίηση της γραμμής στην περιοχή της Πάτρας η οποία είναι οικονομικά ασύμφορη.



πηγή: https://www.ilialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου