Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες

 
energeia
 
Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ενεργειακές κοινότητες αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα νέα που μπορούσε να λάβει ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Καρδίτσας (ΕΣΕΚ). Ο Συνεταιρισμός σε μεγάλο βαθμό αποκτά τις ελευθερίες που χρειάζεται για να δουλέψει απερίσπαστος και να «ανοίξει τα φτερά» του προς κάθε είδους επέκταση των εργασιών που μπορεί να κάνει.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή ο ΕΣΕΚ αποτελεί πρότυπο ενεργειακής μονάδας, ειδικά στην παραγωγή πέλετς όπου ειδικεύεται. Ο Συνεταιρισμός αναλαμβάνει την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της υλοτομίας και της επεξεργασίας ξύλου, καθώς και τα υπολείμματα από την βιομάζα αγροτικών καλλιεργειών, όπως βαμβάκι ή καλαμπόκι, και παράγει στερεά
βιοκαύσιμα ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Στόχος είναι φυσικά η κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού αναγκών σε ενέργεια σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Από την αγροτική παραγωγή ως τη θέρμανση κατοικιών, τα βιοκαύσιμα μπορούν να αποτελέσουν σπουδαία λύση και ο ΕΣΕΚ έσπευσε να καλύψει το κενό που είχεδημιουργηθεί. Πολλές φορές έχουν παρουσιαστεί οι ενέργειές που έκανε έως ότου καταφέρει να αποκτήσει χρηματοδότηση από 470 συμπολίτες μας και να κτίσει την ενεργειακή μονάδα που σήμερα αποτελεί πρότυπο για την περιοχή και τη χώρα μας.

Το νομοσχέδιο με τη μορφή που παίρνει, πλέον, επισήμως θα βοηθήσει τον ΕΣΕΚ να προχωρήσει στα επόμενα βήματα που έχει θέσει ως στόχο. Τα μέλη του συνεταιρισμού δεν έχουν κρύψει την επιθυμία τους να προχωρήσουν στη δημιουργία περισσότερων μονάδων επεξεργασίας βιομάζας, αλλά σε ένα ρευστό επιχειρηματικό περιβάλλον αυτό θα ήταν μεγάλο ρίσκο. Με τα νέα δεδομένα το ρίσκο μετατρέπεται σε πρόκληση και δεν αποκλείεται να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή από ιδιώτες και δήμους της περιοχής της Καρδίτσας, που επιθυμούν να βοηθήσουν την προσπάθεια.

Είναι ολοφάνερο, άλλωστε, ότι ο πλανήτης αλλάζει και ο κόσμος ζητάει περισσότερο σεβασμό προς το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη ανακοίνωσε ότι επιθυμεί πλέον περισσότερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και έχει θέσει σαν στόχο το 35% για τα επόμενα 12 χρόνια. Τα βιοκαύσιμα, εξάλλου, μπορούν να παραχθούν από τις πιο απίθανες μορφές υπολειμμάτων, όπως είναι για παράδειγμα το γαλακτικό οξύ. Αυτό προκύπτει από τον ορό γάλακτος, ο οποίος περισσεύει (και σχεδόν πάντοτε πετιέται) μετά
την παραγωγή γιαουρτιού!

Και οι καθημερινοί άνθρωποι, όμως, έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την ανάγκη στροφής προς μία περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή ζωή. Όλο και περισσότερος κόσμος σκέφτεται τις επιπτώσεις της αλόγιστης σπατάλης ενέργειας, προσπαθεί να ακολουθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και δείχνει την αγάπη του προς τα ζώα, με τα οποία εμείς οι άνθρωποι οφείλουμε να ζούμε αρμονικά.

Μπροστάρηδες σε αυτή την προσπάθεια είναι βέβαια επώνυμοι από όλους τους χώρους, που προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα στους πολίτες όλου του κόσμου. Η διάσημη ηθοποιός Ντάριλ Χάνα είναι ιδρύτρια της SBA (Συμμαχία Ανανεώσιμου Βιοντίζελ) και φανατική του οικολογικού («πράσινου») lifestyle, ενώ ο συνάδελφός της Λεονάρντο Ντι Κάπριο δουλεύει ακατάπαυστα μέσω του ιδρύματός του για την προστασία των δασών και της άγριας πανίδας. Τα μέλη του σπουδαίου μουσικού συγκροτήματος Pearl Jam αναλαμβάνουν δράσεις για την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον είναι φανατικός πολέμιος της μόλυνσης των θαλασσών. Τέλος, ο επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα
Ντάνιελ Νεγκρεάνου έχει αναδείξει σε μεγάλο ζήτημα τη vegan διατροφή με την οποία βοηθάμε τόσο το σώμα μας, όσο και το περιβάλλον. Όλοι τους δείχνουν εμπράκτως με τη στάση ζωής τους ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα μείζονος σημασίας και κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να εξηγήσουν στον κόσμο ότι ο πλανήτης χρειάζεται τη βοήθειά μας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου