Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Οι φούρνοι μικροκυμάτων επιβαρύνουν το περιβάλλον σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα

 
IMG_6318
 
Η επιβάρυνση στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή από τους φούρνους μικροκυμάτων είναι σχεδόν ίδια με αυτή που προκαλούν τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, η πρώτη που επιχειρεί μια ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις εν λόγω συσκευές.

Η χρήση των φούρνων μικροκυμάτων στην ΕΕ εκτιμάται ότι εκπέμπει στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο σχεδόν επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Οι τουλάχιστον 130 εκ. φούρνοι μικροκυμάτων που υπάρχουν στην ΕΕ σήμερα, καταναλώνουν κάθε χρόνο περίπου 9,4 τεραβάτ ηλεκτρικού ρεύματος ανά ώρα, που ισοδυναμούν με την ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται από τρία μεγάλα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλεχάντρο Γκαγιέγκο-Σμιντ της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος «Science of the Total Environment», υπολογίζοντας ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν 7,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο στην ΕΕ, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 6,8 εκατομμυρίων οχημάτων.

Οι πωλήσεις φούρνων μικροκυμάτων κατέχουν τη μερίδα του λέοντος μεταξύ όλων των ειδών φούρνων στην ΕΕ και ο αριθμός τους αναμένεται να φθάσει τα 135 εκ. το 2020.

Η μεγάλη κατανάλωση ρεύματος από τους φούρνους μικροκυμάτων είναι αυτή που έχει την μεγαλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον. Κατά μέσο όρο μια τέτοια συσκευή χρησιμοποιεί 573 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού όσο διαρκεί η ζωή της (σχεδόν οκτώ χρόνια), δηλαδή όσο θα κάψει μια λάμπα LED των επτά βατ, αν μείνει αναμμένη συνεχώς για οκτώ χρόνια. Κι αυτό παρόλο που στο 90% του χρόνου ζωής του ο φούρνος μικροκυμάτων παραμένει αδρανής.

Περιβαλλοντικό πρόβλημα, επίσης, αποτελούν τόσο τα χρησιμοποιούμενα υλικά κατά την κατασκευή των φούρνων, όσο και τα απόβλητα όταν πετιούνται. Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη και η πτώση των τιμών οδηγεί τους καταναλωτές σε συχνότερη αλλαγή των φούρνων μικροκυμάτων τους, προτού καν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους.

Ενώ στο τέλος της δεκαετίας του 1990 οι καταναλωτές κρατούσαν ένα φούρνο για 10 έως 15 χρόνια, σήμερα με το ζόρι τον κρατούν για περισσότερα από 7 χρόνια.

Έτσι, ενώ το 2005 υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν 184.000 τόνοι πεταμένων φούρνων μικροκυμάτων στην ΕΕ, έως το 2025 τα στερεά απόβλητά τους θα έχουν φθάσει τους 185.000 τόνους (περίπου 16 εκ. πεταμένες συσκευές).
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου