Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Επέλαση των λύκων στην Ευρώπη 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους

 
 
Eντοπίστηκε ο πρώτος λύκος στο Βέλγιο έπειτα από έναν σχεδόν αιώνα και ο πρώτος στην Δανία έπειτα από 200 χρόνια. Μετά από πολλές δεκαετίες κατά την διάρκεια των οποίων ο λύκος αντιμετωπιζόταν ως επικίνδυνος κυνηγός τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τα οικόσιτα ζώα, ο πληθυσμός τους ευρωπαϊκού γκρίζου λύκου αυξάνεται εκθετικά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Αυτόν τον χειμώνα εντοπίστηκε ο πρώτος λύκος στο Βέλγιο έπειτα από έναν σχεδόν αιώνα. Η λύκαινα που βρέθηκε στο Βέλγιο, μέσω συσκευής GPS που της είχαν τοποθετήσει επιστήμονες στην...Γερμανία διένυσε μια απίστευτη απόσταση μέσω Ολλανδίας για να φτάσει τελικά στην βορειοανατολική Φλαμανδία. Η λύκαινα «Naya», όπως την ονόμασαν οι επιστήμονες διένυσε ως και 70 χιλιόμετρα κάθε νύχτα αναζητώντας τροφή.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι επιστήμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρούν την μεγάλη εξάπλωση του ευρωπαϊκού γκρίζου λύκου η οποία ξεκίνησε την δεκαετία του 1990. Πληθυσμού λύκων πέρασαν τις ιταλικές Άλπεις και εγκαταστάθηκαν στην Αυστρία, την Ελβετία, την Γαλλία, ενώ αρκετές αγέλες έφθασαν μέχρι την Γερμανία. Στα γερμανικά δάση ο πληθυσμός τους άρχισε να αυξάνεται με εντυπωσιακό ρυθμό και πλέον λύκοι έχουν εντοπιστεί στο Λουξεμβούργο και την Δανία, όπου το συγκεκριμένο ζώο είχε εκλείψει εδώ και 200 χρόνια.
 
 
Ο ευρωπαϊκός γκρίζος λύκος προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά πολλές κτηνοτρόφοι οργανώσεις στην Γαλλία και την Γερμανία έχουν ζητήσει και κάποιες φορές επέτυχαν, την θανάτωση ζώων που απειλούσαν τα κοπάδια τους. Στην Φινλανδία και την Νορβηγία, οι αρχές προσχώρησαν στην θανάτωση πολλών λύκων, κάτι που προκάλεσε οργή σε περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι οι λύκοι θανατώθηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους σε αγροτικές και γεωργικές περιοχές.

Στην Γερμανία υπάρχει ειδικό σώμα υπαλλήλων που προστατεύουν τον πληθυσμό των λύκων αλλά προσφέρουν βοήθεια σε κτηνοτρόφους και αγρότες, όπως ειδικούς ηλεκτροφόρους φράχτες και σκυλιά φύλαξης, ενώ προσφέρουν αποζημίωση για κάθε νεκρό οικόσιτο ζώο. Στην Σαξωνία οι αρχές προσπαθούν να τοποθετήσουν συσκευές GPS στους περισσότερους λύκους και εφοδιάζουν κτηνοτρόφους με σφαίρες από καουτσούκ. Η θανάτωση ενός ζώου στην Γερμανία αποτελεί ακραία περίπτωση και εφαρμόζεται μόνο αν υπάρξει πραγματική απειλή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου