Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Ειδών Ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης


 Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε και φέτος στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) που διοργανώνονται ετησίως από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πανελλαδικά. Στις 13, 14 και 15 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν οι ΜΕΚΥΠ 2018 στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) υπό την καθοδήγηση του ειδικού επιστήμονα, κ. Λαυρέντη Σιδηρόπουλου, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) είναι μέρος του "International Waterbird Census" του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών που συντονίζει διεθνώς η "Wetlands International". Στην Ελλάδα οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν το 1967 και αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών των πουλιών. Από το 1997 το πρόγραμμα στην Ελλάδα διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε Ιανουάριο σε τουλάχιστον 213 υγροτόπους της χώρας μας και σε αυτές συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καθώς και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι καταμετρήσεις έλαβαν χώρα, όπως και πέρσι, στους πέντε (5) επιλεγμένους υγροτόπους, τέσσερις (4) εκ των οποίων βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ ένας βρίσκεται πλησίον των ορίων του. Οι περιοχές αυτές είναι οι ταμιευτήρες Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, η ευρύτερη περιοχή των Παππάδων, η περιοχή των Ποταμών, καθώς και η τεχνητή λίμνη των Λευκογείων. Φέτος, ο ΦΔΟΡ συμμετείχε επίσης στην καταμέτρηση του μικρού υγρότοπου που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Νεροφράκτη Δράμας, ο οποίος συχνά αποτελεί καταφύγιο για πολλά υδρόβια πουλιά.


Οι καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου ευνόησαν τη δράση των ΜΕΚΥΠ. Η επιφάνεια του νερού φέτος δεν ήταν παγωμένη και το κρύο ήταν ανεκτό, η παρουσία των πουλιών όμως μικρή. Συνολικά, καταγράφηκαν 13 είδη, τα πολυπληθέστερα εκ των οποίων ήταν οι Πρασινοκέφαλες πάπιες, οι Κορμοράνοι, τα Νανοβουτηχτάρια, τα Σφυρηχτάρια, τα Κιρκίρια και οι Νερόκοτες. Κατά τη διάρκεια των καταμετρήσεων παρατηρήθηκαν επίσης αρπακτικά πουλιά, με σημαντικότερη καταγραφή την παρουσία ενός ζευγαριού θαλασσαετών. Ευχάριστο διάλειμμα από τις καταμετρήσεις ήταν η παρατήρηση πέντε ατόμων βίδρας, τις δύο πρώτες ημέρες, που μας ψυχαγώγησαν με τα χαριτωμένα παιχνιδίσματα τους στο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου