Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Π.Ο.Π. το ελαιόλαδο Μάκρης Έβρου από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό


ΠΟΠ το ελαιόλαδο Μάκρης Έβρου από τον Αγροτικό Ελαιουργικό ΣυνεταιρισμόΣτη λίστα των προστατευόμενων προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγκαταλέγεται εντός των επόμενων 2-3 μηνών το ελαιόλαδο της Μάκρης Αλεξανδρούπολης.
 
Η διαδικασία χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Έβρου, Δημοσθένης Χατζηνικολάου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε προηγηθεί η χρονοβόρα διαδικασία ένταξης της «Ελιάς Μάκρης» στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί ο εν λόγω χαρακτηρισμός, για όσους βοήθησαν στην κατάθεση ενός ολοκληρωμένου φακέλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Ωστόσο, οι προσπάθειες είχαν αίσιο τέλος καθώς ο αρμόδιος υπουργός κ. Αποστόλου υπογράφει την ένταξη της Ελιάς Μάκρης στον κατάλογο των προστατευόμενων προϊόντων ονομασίας προέλευσης της Ε.Ε.
 
 
Γραφειοκρατία και ενστάσεις
 
«Πριν από περίπου 7-8 χρόνια αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το να διεκδικήσουμε τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ για το ελαιόλαδό μας. Επί τρία χρόνια γινόταν λήψη δειγμάτων λαδιού από την παραγωγή όλων των μελών του συνεταιρισμού προκειμένου ν' απομονωθεί το DNA του ελαιολάδου και να προσδιοριστεί η ταυτότητά του. Η γραφειοκρατία αλλά και οι ενστάσεις από ορισμένους που δεν ήθελαν να πάρουμε την πιστοποίηση συνέτειναν στο να φτάσουμε στο 2018 για να κατοχυρώσουμε την ονομασία ΠΟΠ», υποστήριξε ο κ. Χατζηνικολάου.

Ο συνεταιρισμός δραστηριοποιείται στην περιοχή Μάκρης, Δικέλων, Μεσημβρίας, Πλάκας, δηλαδή στα δυτικά της Αλεξανδρούπολης. Διαθέτει 145 εγγεγραμμένα και 122 ενεργά μέλη, στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας.
 
 
Διακρίσεις και πανελλαδικά βραβεία
 
Ειδική αναφορά κάνει ο κ. Χατζηνικολάου στις διακρίσεις και τα πανελλαδικά και διεθνή βραβεία που επί σειρά ετών κερδίζει το ελαιόλαδο Μάκρης.
 
«Λόγω του κλίματος και της περιοχής έχουμε πολύ καλή ποιότητα λαδιού. Το ελαιόλαδο Μάκρης, ξεχωρίζει για την οξύτητα, τη γεύση, την υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηνικολάου, σημειώνοντας ότι «θέλει ακόμη πολύ δουλειά. Πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο και στην παραγωγή λαδιού. Να ενημερώσουμε τους παραγωγούς-μέλη μας, που κι αυτοί δεν πίστευαν ότι θα μπορέσουμε αν πάρουμε την ονομασία ΠΟΠ, να πιστέψουν στις δυνατότητές μας, ν' αφήσουν τη διαχείριση του ελαιολάδου στον συνεταιρισμό».


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου