Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Εφαρμογή Προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών

 
moustos
 
Για ακόμα μια χρονιά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) εφιστά την προσοχή στους πολίτες σχετικά με τη νόσο της γρίπης των πτηνών, καθώς κρούσματα νόσησης υψηλής παθογονικότητας (HPAI H5N8) έχουν επιβεβαιωθεί σε δύο εκμεταλλεύσεις πουλερικών, στην επαρχία του Χάσκοβο, στα νότια της Βουλγαρίας τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ και στη Βόρεια Ιταλία για το έτος 2017 έχουν καταγραφεί συνολικά 55 εστίες. Η εξάπλωση της νόσου αφορά τόσο εκτρεφόμενα πουλερικά, όσο και πτηνά της άγριας πανίδας.
 
Εξαιτίας των περσινών εστιών στη χώρα μας και καθώς εξακολουθούν να εκδηλώνονται κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 4411/138539/22-12-2017 (ΑΔΑ: 6ΕΞΦ4653ΠΓ-ΤΔΨ) (ΦΕΚ 4669/τ. Β’/29-12-2017) Υπουργική Απόφαση σχετικά με την «Εφαρμογή Προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών» για το έτος 2018 και αφορά τα άγρια πτηνά και πουλερικά της χώρας. Τα είδη υψηλού κινδύνου τα οποία πρέπει να δειγματιστούν σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση αναφέρονται στο Παράρτημα 3 της ιδίας.

Δεδομένου ότι οι μεταναστευτικές μετακινήσεις ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας είναι αυξημένες αυτή την περίοδο, και καθώς ο υγρότοπος του Μουστού αποτελεί σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού, ξεκούρασης και διαχείμασης για μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ειδών, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όχι μόνο του προσωπικού υπηρεσιών, των μελών ιδιωτικών φορέων που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή μαζί τους (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, φύλακες φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης κλπ), αλλά και των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς άγριων πουλιών.

Επίσης, κάτοχοι πτηνοτροφείων και οικόσιτων πουλερικών μπορούν να ενημερωθούν για τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους από το σχετικό έντυπο οδηγιών του ΥΠΑΑΤ στην ιστοσελίδα
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/poulerika/metra_bioasfaleia_pthnon200217_new.pdf

Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, οι πολίτες καλούνται να μην τα πλησιάζουν και τα αγγίζουν, αλλά να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές (κτηνιατρεία, δασικές υπηρεσίες, θηροφυλακή, Φορέα Διαχείρισης) ώστε να λαμβάνονται δείγματα που θα εξεταστούν για γρίπη των πτηνών από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
 
 
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης


Πληροφορίες: Άννα Κανελίδου
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, εσωτ. 5,
Fax: 27550 22806
Email:
info@fdparnonas.gr
Web:
www.fdparnonas.gr.


πηγή: www.fdparnonas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου