Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Ηράκλειο. Γεύσεις και αρώματα κρητικής κουζίνας

 
 
- 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
- Στις 11 Μαρτίου

Μικροί και μεγάλοι θα δώσουν το "παρών" και φέτος στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί, στο κέντρο «ΟΙ ΚΟΥΡΗΤΕΣ» στο Ηράκλειο. "Σε αυτό το πολιτισμικό αντάμωμα είμαστε όλοι συναγωνιστές. Έχουμε μαζί μας και τα παιδιά, για να γνωρίσουν τον πολιτισμό και τις ρίζες τους" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 η υπεύθυνη της διοργάνωσης Λένα Ηγουμενάκη, εξηγώντας ότι ο σκοπός του θεσμού αυτού είναι να "μεταφέρουμε γεύσεις" και να "ξυπνήσουμε αναμνήσεις", αναδεικνύοντας παραδοσιακές - ίσως και ξεχασμένες - συνταγές, τα τοπικά προϊόντα αλλά και λαογραφικά στοιχεία που συνοδεύουν κάθε φαγητό και κάθε γεύση.

Η αξιολόγηση των εδεσμάτων θα γίνει από καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, οι οποίοι θα κληθούν να κρίνουν και να αξιολογήσουν τις συνταγές και γενικότερα τις συμμετοχές με διαφορετικά κριτήρια ανά κατηγορία:

1η κατηγορία (Παραδοσιακή Κρητική συνταγή, Τοπικά προϊόντα, Γεύση, Βαθμός δυσκολίας, Παρουσίαση)
2η κατηγορία (Ιστορικά, Κοινωνικά, Θρησκευτικά και Λαογραφικά στοιχεία)
3η κατηγορία (Επιμελημένος, Καλαίσθητος και Παραδοσιακός στολισμό των πάγκων).
 
 
Η Εκδήλωση

Με είσοδο ελεύθερη τα μέλη και οι φίλοι των Πολιτιστικών συλλόγων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά:

• Παραδοσιακά μαγειρέματα και δοκιμή παραδοσιακών εδεσμάτων
• Μουσικά ακούσματα και παρουσίαση παραδοσιακών Κρητικών χορών.
 
 
Παράλληλες εκδηλώσεις

• Παράδοση είναι όσα παραδίνουμε στις επόμενες γενιές, γι' αυτό μια χαρούμενη «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ» θα περιμένει τους μικρούς μας επισκέπτες, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και των γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους που θα συμμετέχουν, θα φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές, μαθαίνοντας τα ήθη και τα έθιμα που τις συνοδεύουν!

• Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει το «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ» με καλούδια που θα προσφέρουν Σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ και ο « Οδηγός Μαγειρικής». Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων, Ογκολογική Κλινική και Τμήμα Χημειοθεραπειών του ΠΑΓΝΗ.

Η πρώτη παρουσίαση του Οδηγού Μαγειρικής, του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, θα γίνει το Σάββατο 10 Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Δήλωση συμμετοχής από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς μπορεί να γίνεται στο τηλέφωνο 6908863716 μέχρι τις 29 Ιανουαρίου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.πηγή: http://www.madeincreta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου