Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Σαλαμίνα. Σκουπίδια παντού και η πρόταση μας

 

Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί τις τελευταίες εβδομάδες η μη έγκαιρη αποκομιδή των σκουπιδιών στη Σαλαμίνα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, να δημιουργούνται εστίες επικίνδυνες για πυρκαγιά (σε συνδυασμό και με τα ξερά χόρτα που ακόμη δεν έχουν καθαριστεί δίπλα στα δάση και ενώ ο Δήμος έχει πάρει 83.000 για το σκοπό αυτό) και να αμαυρώνεται η εικόνα του νησιού μας. Αφορμή στάθηκε η δραματική μείωση του προσωπικού καθαριότητας του Δήμου, αλλά η αιτία είναι η μη ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων από τη Δημοτική Αρχή.  
 
Εδώ και 3,5 χρόνια ο "Perivos" με ημερίδες, διαλέξεις, εκδηλώσεις, συναντήσεις με τη δημοτική αρχή, έγγραφα προτάσεων και διαμαρτυρίας προσπάθησε να πείσει την Δημοτική Αρχή πως δεν είναι όλα σκουπίδια, αλλά συναντούσε συνεχώς την άρνηση της. 
 
Η ανακύκλωση απαξιώθηκε παρότι έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και κοστίζουν τουλάχιστον 50 ευρώ ο τόνος στο Δήμο, ενώ παράλληλα φέρνει ανταποδοτικά οφέλη στο νησί (οι μπλε κάδοι και τα απορριμματοφόρα αποκομιδής ανακυκλώσιμων δίνονται δωρεάν στο Δήμο από την ΕΕΑΑ ανάλογα με τις ποσότητες ανακυκλώσιμων που παραδίδονται σε αυτήν). Ακόμη και η πρόταση μας σε συνεννόηση με την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. για την τοποθέτηση σταθμών ανταποδοτικής ανακύκλωσης (για κάθε συσκευασία που ο πολίτης θα ανακύκλωνε θα έπαιρνε ανταποδοτικά ένα χρηματικό ποσό που θα μπορούσε να εξαργυρώσει σε super market) δεν προχώρησε παρότι η μόνη υποχρέωση του Δημοτικής Αρχής ήταν να υποδείξει που θα τοποθετηθούν και η εταιρεία θα αναλάμβανε την αποκομιδή τους.
 
Η κομποστοποίηση που προτείναμε επανειλημμένα φέρνοντας στη Σαλαμίνα εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχα έργα σε άλλους Δήμους της χώρας (Πάρος, Ρόδος, Μυτιλήνη κ.α.) και η οποία όχι μόνο θα μείωνε τα απορρίμματα που καταλήγουν στις άκρες των δρόμων αλλά θα έφερνε και πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη στο Δήμο δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής.
 
Οι λύσεις που προτείναμε για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση θα είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση κατά τουλάχιστον 60-70% των απορριμάτων που αυτή τη στιγμή κατακλύζουν τους δρόμους, ενώ παράλληλα θα έβαζαν στα ταμεία του Δήμου εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ικανά όχι μόνο για την κάλυψη των κενών σε υπαλλήλους στην καθαριότητα, αλλά και για πολλά έργα στο νησί μας. Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί και με τη νέα Δημοτική Αρχή και ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Επειδή όμως το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι τεράστιο και η Δημοτική Αρχή δεν φαίνεται να μπορεί να το αντιμετωπίσει παρακαλούμε τους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού να βοηθήσουν ως εξής:
  • Κρατήστε τα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, μέταλλα) σε μεγάλες σακούλες στο σπίτι σας (δεν μυρίζουν και δεν αποτελούν εστία μόλυνσης αν τα ξεπλύνεται ελαφρά) και μόλις αποκατασταθεί η ανακύκλωση στο νησί τα πηγαίνετε εκεί. (δείτε οδηγίες εδώ). Ο "Perivos" έχει πρόταση, με την οποία μπορεί να γίνει άμεσα ανακύκλωση στους μπλε κάδους σε κεντρικά σημεία καταρχήν και στην περιφέρεια του νησιού αργότερα και η οποία θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στην νέα Δημοτική Αρχή.
  • Τα κλαδέματα, τα απορρίμματα που προκύπτουν από τον καθαρισμό των κήπων (ξερά χόρτα, φύλλα κλπ), καθώς και τα οργανικά υλικά της κουζίνας σας μην τα πετάτε στους κάδους, κρατήστε τα στον κήπο σας και θα έχετε σε μερικούς μήνες ένα φανταστικό εδαφοβελτιωτικό. (δείτε οδηγίες εδώ).
  • Αν διαθέτετε όχημα μην ρίχνεται τα σκουπίδια σας έξω από τους κάδους όταν αυτοί είναι γεμάτοι αλλά αναζητήστε άδειο κάδο.
 
Ακολουθώντας τις παραπάνω προτάσεις τα απορρίμματα που θα καταλήξουν στα σκουπίδια θα μειωθούν δραματικά και πιστεύουμε πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου