Τα δεινά της Παμβώτιδας δεν έχουν αρχή και τέλος. Πριν μερικές ημέρες μεγάλο μέρος της επιφάνειας της λίμνης καλύφθηκε με νεκρά ψάρια.
Ήδη το πλαγκτόν δημιουργεί αποκρουστικές εικόνες. Όμως το χειρότερο είναι ότι σε πολλά σημεία έχουν δημιουργηθεί μεγάλες μαύρες κηλίδες. Κηλίδες που δίνουν την εικόνα πετρελαίου ή λαδιών...
Η επιφάνεια της λίμνης, σε ένα τμήμα από την πλατεία Μαβίλη μέχρι την Κυρά Φροσύνη, είχε μαυρίσει στη διάρκεια του χειμώνα. Τότε το φαινόμενο αποδόθηκε σε μικροσωματίδια από την αιθαλομίχλη που κάλυπτε το λεκανοπέδιο.
Στην παρούσα φάση, το φαινόμενο παρουσιάζει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, άμεσα, πιθανόν και την Τρίτη, θα υπάρχουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τις αναλύσεις που πραγματοποιεί το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα δείγματα νερού, έχουν ληφθεί από διάφορα σημεία της λίμνης με αφορμή τον μαζικό θάνατο των ψαριών.
Όπως σημειώνουν πάντως άνθρωποι που βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στην Παμβώτιδα, υπήρχαν και υπάρχουν ασυνείδητοι, που την χρησιμοποιούν ως χαβούζα. Αδειάζουν δηλαδή τα πάντα! Παράνομες συνδέσεις, παράνομη απόρριψη αποβλήτων, ακόμη και ζωικά ή πτηνοτροφικά απόβλητα καταλήγουν στη λίμνη. Σε μία λίμνη για την οποία όλοι ενδιαφέρονται, αλλά κανένας δεν είναι αρμόδιος να λάβει μέτρα.
Και μπορεί να έχει χυθεί πολύ μελάνι για το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα δημιουργήσει ένα καθεστώς προστασίας, τα αυτονόητα όμως οφείλουμε να τα πράττουμε μόνοι μας!
Το τμήμα βιολογικων εφαρμογων σε πρόσφατηην ανακοινωσή του δηλωνει ότι δεν έχει αναλάβει την διενέργεια μετρήσεων στην Λίμνη Παμβωτιδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φαινόμενο πο προαναφέρθηκε δεν οφείλεται στην αιθαλομόχλη αλλά στην στάχτη απο τις ψησταριές οι οποίες κατακλίζουν τα κεντρικά μαζαζια της πόλης στο έθιμο της σουβλακοφαγίας των χριστουγέννων και οι οποίες σταχτες μέσω των αγωγών των ομβρίων καταλήγουν στην λίμνη με την βοήθεια της βροχής.
Η ΔΕΥΑΙ (δημοτική επειχ. υδρευσης) έχει μεγάλη ευθύνη γιαάσταση την κατ 'ασταση της λίμνης γιατί ο βιολογικός καθαρισμός σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων δεν αντέχει το βάρος και τα λύματα μέσω των αγωγων ομβρίων καταλήγουν στην λίμνη.
Τα φαινόμενα λοιπόν απατούν,