Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Η γύρη των φυτών και η βιολογική αξία της

 
 
 
Γραμματέα Αναστασία
(Γεωπόνος ΓΠΑ, anastagra@yahoo.gr)

Η γύρη έχει μεγάλη σημασία στην επικονίαση των λουλουδιών και χρησιμοποιείται στην διατροφή της μέλισσας αλλά και στην διατροφή του ανθρώπου, για καλλυντικά και για φαρμακευτικά είδη.
 
 
Χημική σύσταση της γύρης

Επειδή η γύρη προέρχεται από μία πληθώρα φυτών, η χημική της σύνθεση παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Ο διαφορές αυτές γίνονται ακόμα μεγαλύτερες επειδή η γύρη του φυτού διαφέρει από εποχή σε εποχή και από περιοχή σε περιοχή. Η υγρασία της νεοσυλλεχθείσας γύρης κυμαίνεται απο 20-25%.
Γενικά οι γύρη αποτελείται από τα παρακάτω συστατικά(δίνεται ο μέσος όρος αυτών):
 
Πρωτείνες(23,7%)
Λιπίδια(4,8%)
Υδατάνθρακες(27%)
Τέφρα(3,1%)
Φωσφορο(0,5%)
Κάλιο(0,6%)
Μαγνήσιο(0,2%)
Σίδηρος(140 μg/g)
Μαγγάνιο(100 μg/g)
Ψευδάργυρος(78 μg/g)
Θειαμίνη(9,4 μg/g)
Νιασίνη(157 μg/g)
Ριβοφλαβίνη(18,6 μg/g)
Παντοθενικό οξύ(28 μg/g)
Πυριδοξίνη(9 μg/g)
Φολικό οξύ(5,2 μg/g)
Βιοτινη(0,32 μg/g)
Βιταμίνη Ε(14 μg/g)
Προβιταμίνη Α(95 μg/g)
Βιταμίνη C(350 μg/g).
 
Υπάρχουν πολλά οργανικά οξέα, τερπένια, ένζυμα όπως είναι οι τρανφεράσες, υδρολάσες, λυάσες, ισομεράσες, λιγάσες, ενώ βρέθηκαν και σπουδαία αμινοξέα που αποτελούν τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών.


Θρεπτική αξία της γύρης
 
Η γύρη αποτελεί ιδανική τροφή για τις μέλισσες αλλά έχει και τις δυνατότητες να γίνει ιδανική τροφή και για τον άνθρωπο. Συγκρίνοντας τις πρωτεΐνες με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, η γύρη περιλαμβάνει περισσότερες πρωτεΐνες. Θεωρείται ότι περιλαμβάνει περισσότερη πρωτεΐνη από το μοσχαρίσιο κρέας. Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι χαμηλή. Η γύρη έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Για παράδειγμα συνίσταται για μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο που είναι 7,5 φορές απο αυτή του μοσχαρίσιου κρέατος. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε καροτένια που κατά την διάρκεια του μεταβολισμού μετατρέπονται σε βιταμίνη Α.
 
 
Η εμφάνιση αλλεργιών από την κατανάλωση της γύρης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει η γύρη είναι οι στομαχοεντερικές διαταραχές. Το πιο τυπικό σύμπτωμα είναι πόνος στο στομάχι και διάρροια. Το ποσοστό των διαταραχών αυτών είναι μικρό και συνίσταται σε όσους παίρνουν γύρη στην αρχή, η λήψη να είναι μικρή μέχρι την εξακρίβωση τυχόν προβλήματος. Η αλλεργία του αναπνευστικού συστήματος που παρουσιάζεται σε αρκετούς ανθρώπους δεν πρέπει να σχετίζεται με την κατανάλωση της γύρης γιατί αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες. Οι αλλεργίες που προκαλούνται στο αναπνευστικό σύστημα από την εισπνοή διαφόρων σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα, καθώς και γυρεόκοκκων, έχουν μία διαφορετική προέλευση. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που καταναλώνουν γύρη και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, παρουσιάστηκαν αλλεργικές αντιδράσεις.


Η γύρη στην θεραπεία διαφόρων νοσημάτων

Η πιο καλά μελετημένη περίπτωση ωφέλειας της γύρης είναι η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση της γύρης, περιορίζει την φλεγμονή, δυσφορία και παθολογία σε ασθενείς που υποφέρουν από την καλοήθη φλεγμονή του προστάτη. Αυτό οφείλεται πιθανόν στον ψευδάργυρο, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός στην λειτουργία του αδένα του προστάτη. Διάφορα άρθρα υποστηρίζουν ότι βοηθάει στην μείωση ή θεραπεία μερικών τύπων καρκίνου, πιθανόν λόγω των καροτινίων που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, βελτιώνει την φυσική κατάσταση και το σφρίγος στον άνθρωπο. Χωρίς αμφιβολία, η γύρη μπορεί να αποβεί ωφέλιμη στην δίαιτα. Επίσης πολλές μαρτυρίες δείχνουν οτι η γύρη έχει αποβεί ωφέλιμη για την θεραπεία πολλων ασθενειών όπως είναι τα έλκη, κρυολογήματα, μολύνσεις, βελτίωση της σεξουαλικής δραστηριότητας κτλ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου