Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Ανησυχητικές ενδείξεις για ρύπανση στον Καλαμά



του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου
 
Δραματικά είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους στον ποταμό Καλαμά, μετά τον εντοπισμό των νεκρών ψαριών στο τέλος Ιουνίου στα νερά του ποταμού.

Οι μετρήσεις παραγγέλθηκαν από την Κίνηση Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς» και ελήφθησαν τρία δείγματα από τρία διαφορετικά σημεία του ποταμού. Το πρώτο στο Μαζαράκι, το δεύτερο λίγο πριν τη σμίξη του Καλαμά με το Βελτσιστινό και το τρίτο δείγμα στην γέφυρα του Εκκλησοχωρίου. Τα μέλη της Κίνησης παρέλαβαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που ειδικά για το σημείο του Βελτσιστινού είναι κάτι πολύ περισσότερο από ανησυχητικά.

Η λήψη του δείγματος έγινε στις 3 Ιουλίου, αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση του φαινομένου, που προκάλεσε την αντίδραση αλλά και την κινητοποίηση των αρχών και υπηρεσιών, παρόλα αυτά όμως επιβεβαιώνεται το υψηλό ρυπαντικό φορτίο, αφού βρέθηκαν σε τιμές πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια μικρόβια και χημικά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV, ο πρόεδρος της Κίνησης πατήρ Γ. Τζώρτζης και ο Χαράλαμπος Καλογερίδης, μέλος του ΔΣ οι αναλύσεις των δειγμάτων επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ανησυχία, ότι η ρύπανση όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ειδικός επιστήμονας που είδε τα αποτελέσματα των μετρήσεων, τέτοιες τιμές οργανικού και ρυπαντικού φορτίου, δε διαπιστώνονται ούτε στην έξοδο του βιολογικού.

Ενδεικτικά, στην έρευνα και ανάλυση των δειγμάτων καταγράφηκε αμμώνιο 1,36, νιτρικά με τιμή 18,6, νιτρώδη 1,274, ολικός φώσφορος 0,60, θειικά 20, Bod 14,4 και επίσης μεγάλες συγκεντρώσεις ολικών κολοβακτηριοδειδών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην περίπτωση του Βελτσιστινού, όπου βρέθηκαν τα πιο ανησυχητικά στοιχεία, η πηγή της ρύπανσης φαίνεται πως βρίσκεται πολύ κοντά και αυτή μπορεί να είναι ή μία κατάληξη μίας εκκένωσης λυμάτων ή απόβλητα από κάποια χοιροτροφική μονάδα.


πηγή: Ελευθερία, http://thesprotia-news.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου