Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Δύο νέες μυστηριώδεις τρύπες βρέθηκαν στη Σιβηρία

 

Άλλοι δύο κρατήρες (τρύπες) άγνωστης προέλευσης εντοπίστηκαν στη Σιβηρία, λίγες εβδομάδες αφότου μια παρόμοια τρύπα είχε βρεθεί σε απομονωμένη περιοχή του ρωσικού βορρά, ανέφερε την Τρίτη 29 Ιουλίου μια τοπική εφημερίδα. Η Siberian Times, μια αγγλόφωνη εφημερίδα, δημοσίευσε φωτογραφίες όπου διακρίνονται οι δύο τεράστιοι κρατήρες, ο ένας στο Yamal (Γιαμάλ) και ο άλλος στη χερσόνησο Taimyr (Ταϊμίρ), στον Αρκτικό Κύκλο. Και οι δύο ανακαλύφθηκαν τυχαία από ντόπιους βοσκούς ελαφιών.
 

Ο κρατήρας (ή τρύπα) στο Ταϊμίρ έχει διάμετρο 4 μέτρα και βάθος 60 έως 100 μέτρα. Ο δεύτερος κρατήρας στο Γιαμάλ, αποκαλείται από τους ντόπιους ως «το τέλος του κόσμου» και είναι σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων από τον πρώτο. Εχει διάμετρο περίπου 15 μέτρα. 


Ένας αξιωματούχος του περιφερειακού κοινοβουλίου (της Δούμα) ο Mikhail Lapsui εξέτασε αυτό το τελευταίο φαινόμενο. «Πέταξα με ελικόπτερο για να επιθεωρήσει αυτή την δεύτερη «χοάνη» το Σάββατο 19 Ιουλίου», είπε. «Η διάμετρός της είναι περίπου 15 μέτρα». Έχει επίσης έδαφος έξω, σαν να δημιουργήθηκε από μια υπόγεια έκρηξη. «Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η τρύπα σχηματίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. Παρατηρητές δίνουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, αρχικά στο χώρο υπήρχε καπνός και τότε εμφανίστηκε μια φωτεινή λάμψη. Στη δεύτερη εκδοχή, ένα ουράνιο σώμα έπεσε εκεί.

H επικεφαλής επιστήμονας του ινστιτούτου Earth Cryosphere , Μαρίνα Leibman, δήλωσε ιστοσελίδα URA.RU: «Έχω ακούσει για τη δεύτερη τρύπα στο Yamal, στην περιοχή Taz, και είδα τις εικόνες. «Αναμφίβολα, πρέπει να μελετήσουμε όλες αυτές τις συνθέσεις. Είναι αναγκαίο να είναι σε θέση να προβλέψει την εμφάνιση τους. Κάθε νέα χοάνη (τρύπα) παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για τους επιστήμονες.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι έχουν διατυπωθεί πολλές διαφορετικές θεωρίες για το πώς δημιουργήθηκαν οι κρατήρες αυτοί: από πτώση μετεωριτών, από "αδέσποτους" πυραύλους, από μια υπόγεια έκρηξη αερίου ή ακόμη και από εξωγήινους.
 
 
Στις αρχές του Ιουλίου η ρωσική τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι μια τεράστια τρύπα είχε εντοπιστεί στη χερσόνησο Γιαμάλ, μια περιοχή πλούσια σε φυσικό αέριο, όπου η θερμοκρασία πέφτει ακόμη και κάτω από τους -50 βαθμούς Κελσίου και ο ήλιος δεν κάνει ποτέ την εμφάνισή του τον χειμώνα. Στην περιοχή αυτή έχει φτάσει μια αποστολή Ρώσων επιστημόνων για να επιθεωρήσει τον πρώτο κρατήρα, ή "Μαύρη Τρύπα του Γιαμάλ", όπως τον βάφτισαν.

Το 2013 μετεωρίτης έπληξε την κεντρική Ρωσία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου