Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Κρήτη. Οι «Δαίμονες» της ενέργειας καταλαμβάνουν το νησί μας


αιολικά πάρκα φύση πιτσιδιανάκη τσιμέντο
Στο δρόμο προς τα Κεραμέ Αγίου Βασιλείου
Μετατρέψαμε τις πόλεις σε τέρατα από τσιμέντο, δε θα μετατρέψουμε και τη φύση σε εξάμβλωμα!

της Αννίτας Πιτσιδιανάκη
 
Δεν είμαστε οπισθοδρομικοί ούτε λάτρεις του παρελθόντος. Στηρίζουμε την νέα τεχνολογία που λειτουργεί υπέρ της βελτίωσης της ποιότητας και των συνθηκών της ζωής και της υγείας του ανθρώπου. Όλα αυτά όμως με έναν όρο. Σεβασμός τη φύση και το περιβάλλον, αλλά και στο μέλλον των επερχόμενων γενεών. Σεβασμός στη φύση, σημαίνει και σεβασμός στην αισθητική εικόνα που παρουσιάζει και σεβασμός στο ύφος και τον χαρακτήρα του κάθε τοπίου και όχι στην αλλοίωση ή αλλοτρίωσή σου.
 
Το νησί μας έχει άπειρες ομορφιές. Η μορφολογία  που παρουσιάζει η κεντρική και δη η νότια πλευρά του έχει μια εξαιρετική ιδιαιτερότητα, που λατρεύουν και ερωτεύονται πολλοί Έλληνες αλλά και πολλοί τουρίστες. Η αγριάδα των άγονων βουνών, οι απόκρημνοι και κοφτεροί βράχοι, οι σπηλιές, τα φαράγγια, οι εξαιρετικές τροπικές παραλίες, το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού, η χλωρίδα και πανίδα και τόσα άλλα, δημιουργούν εικόνες θαυμασμού για τον επισκέπτη. Και ξαφνικά τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ξεφυτρώνουν, ακαλαίσθητες, αφύσικες και ξένες προς το ύφος αυτό, κατασκευές.
 
αιολικά πάρκα φύση πιτσιδιανάκη τσιμέντο

Ο λόγος για τις νέες μορφές ενέργειας, τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Με υλικά ξένα προς το περιβάλλον, με διαστάσεις τεράστιες, με μορφές που ενοχλούν, καταστρέφουν και αλλοιώνουν  την αισθητική του περιβάλλοντος. Παρείσακτες και κακόγουστες οι φωτοβολταϊκές πλάκες καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις και μάλιστα πολύ κοντά σε οικισμούς ή καλλιεργημένες εκτάσεις. Παράταιρα «κέρατα» οι αιολικοί ιστοί, ξεφυτρώνουν πονηρά, σαν «δαίμονες», στα κατάλληλα υψώματα ή κορυφές και ξεχωρίζουν έντονα και ενοχλητικά από το υπόλοιπο φυσικό τοπίο.

Το ξαναείπα. Είμαστε υπέρ της εξέλιξης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να καταστρέψουμε την ομορφιά αυτού του τόπου. Ας σεβαστούν επιτέλους οι ιθύνοντες   και κάτι. Δεν μπορεί να θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ήλιο και τον άνεμο, τα πολύτιμα φυσικά στοιχεία του νησιού μας με αυτόν τον εγκληματικό τρόπο. Παρ’ όλο που δήλωσαν ότι θα είναι υπερβολικά φειδωλοί και αυστηροί στις αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των μονάδων, δεν το τήρησαν! Συνεχώς «ξεφυτρώνουν» και νέες εγκαταστάσεις!

αιολικά πάρκα φύση πιτσιδιανάκη τσιμέντο

Μετατρέψαμε τις πόλεις σε τέρατα από τσιμέντο, δε θα μετατρέψουμε και τη φύση σε εξάμβλωμα! Καμία άλλη θυσία στο βωμό των συμφερόντων, της διαπλοκής και του χρήματος! Έλεος! Φτάνει μέχρι εδώ!


πηγή: http://www.madeincreta.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου