Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Βόλος. Γιορτές Λουκάνικου στις Σταγιάτες και Πεπονιού στο Διμήνι

 
ΓΙΟΡΤΗ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥH «Γιορτή Λουκάνικου» θα γιορταστεί και φέτος στις Σταγιάτες, το Σάββατο 26 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ, με γλέντι, χορό και μνήμες γεμάτες γεύσεις από το προϊόν, που μαζί με το νερό, αποτελούσαν σύμβολα της ευρύτερης περιοχής. Η Γιορτή Λουκάνικου, που πραγματοποιείται στις Σταγιάτες για 15η χρονιά, διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου – Δημοτική Ενότητα Πορταριάς και την Τοπική Κοινότητα Σταγιατών, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο «Άγιος Σεραφείμ». Στους επισκέπτες θα προσφερθούν και φέτος δωρεάν λουκάνικα από την οικογενειακή επιχείρηση «Στράκα» που δραστηριοποιείται για έναν και πλέον αιώνα.

Τα λουκάνικα Σταγιατών ήταν φημισμένα για την ποιότητα και τη γεύση τους και πασίγνωστα σε όλη την Ελλάδα από τα μέσα του 18ου αιώνα. Ήταν το κύριο προϊόν παραγωγής, καθώς δεν υπήρχε οικογένεια στο χωριό που να μη δραστηριοποιείται στην παραγωγή λουκάνικου. Ονομαστοί λουκανικάδες ήταν οι Μιχάλης Στράκας, Νίκος Βουρλογιάννης, Αδελφοί Καρακαστανιά, Δημήτριος Κορώνης, Ηλίας Βούλγαρης, Απόστολος Κάβουρας, Αγγελής Στράκας, Νικόλασος Κορώνης, Μιχάλης Ματής, ενώ όλοι οι λουκανικάδες γνώριζαν τα μυστικά παραγωγής λουκάνικου που τα μεταβίβαζαν οι πατεράδες στα παιδιά τους, κρατώντας μυστικούς τους τρόπους παρασκευής και κρυφές τις τεχνικές.

Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος αναφέρει ότι από το 1750 έως το 1850 στο χωριό υπήρχε μια αξιόλογη οικιακή βιοτεχνία παραγωγής λουκάνικου με σοβαρό κύκλο εμπορίας του προϊόντος. Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Στράκας έκανε εξαγωγή του προϊόντος στην Αλεξάνδρεια και σε χώρες της Ευρώπης. Αυτά τα λουκάνικα που προορίζονταν για εξαγωγή δεν τα πουλούσαν χύμα αλλά τα τοποθετούσαν σε μεγάλες ξύλινες κάσες. Με την πάροδο του χρόνου όμως οι μόνοι λουκανικάδες που απέμειναν ήταν οι Αδελφοί Στράκα, οι οποίοι και είναι οι χορηγοί της Γιορτής Λουκάνικου κάθε χρόνο.

Η «14η Γιορτή Λουκάνικου» θα γιορταστεί και φέτος στην πλατεία των Σταγιατών, όπου λαϊκή ορχήστρα με γνωστούς μουσικούς θα αποδώσει γνωστά παραδοσιακά και αυθεντικά λαϊκά ακούσματα, για χορό και τραγο
ύδι.


Στο Διμήνι
 
Με τραγούδια και χορό θα γιορταστεί για 12η συνεχόμενη χρονιά φέτος η Γιορτή Πεπονιού στο Διμήνι, που διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διμηνίου, το Σάββατο 26 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία του Διμηνίου, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες να γευθούν δωρεάν ένα από τα πιο γευστικά και μυρωδάτα καλοκαιρινά φρούτα αλλά και να διασκεδάσουν με την Ορχήστρα του Νίκου Μούτσελου που θα προσφέρει παραδοσιακό γλέντι. Η είσοδος και η συμμετοχή στη γιορτή είναι δωρεάν.

Η Γιορτή Πεπονιού στο Διμήνι ξεκίνησε το 2000 με πρωτοβουλία πέντε μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Διμηνίου με σκοπό τη διοργάνωση αλλά και θεσμοθέτηση μιας ετήσιας εκδήλωσης που να χαρακτηρίζει την περιοχή και να λειτουργεί ως συνώνυμό της. Επελέγη το πεπόνι που καλλιεργείται στην περιοχή του Διμηνίου καθώς ασχολούνται περισσότεροι από 20 παραγωγοί που βιοπορίζονται επαρκώς και οι οποίοι το προσφέρουν δωρεάν κάθε χρόνο για τη γιορτή. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πεπόνια Διμηνίου, τα οποία διατίθενται σε όλη τη χώρα, είναι γνωστά και ξεχωρίζουν για την ευωδία και τη γεύση τους αλλά και το ολοστρόγγυλο σχήμα τους.

Τα πεπόνια εξάλλου διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή από το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα της φλούδας αλλά και της σάρκας, το άρωμα και τη γεύση. Τη μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο καλύπτει η Κίνα και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι Η.Π.Α. Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες εντοπίζονται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας όπως και στη Θεσσαλία.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου