Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Έρευνες στον Αργολικό κόλπο με ηλιακό καταμαράν

 
Ερευνες στον Αργολικό με ηλιακό καταμαράν
 
Το 31 μέτρων καταμαράν με ελβετική σημαία κατέπλευσε στην Ελλάδα, για να συνδράμει τις αρχαιολογικές έρευνες που ξεκινούν στον βυθό του Αργολικού κόλπου, στην περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι.
 
Εκεί Έλληνες και Ελβετοί επιστήμονες (από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, την Ελληνική Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) θα αναζητήσουν τα ίχνη ενός από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης. Μαζί με το πλοίο «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ θα ψάξουν αποδείξεις ανθρώπινης παρουσίας σε μια περιοχή που είναι σήμερα βυθισμένη στη θάλασσα.
 
Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η συγκεκριμένη περιοχή του Αργολικού, που λέγεται όρμος της Κοιλάδας και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο, δεν ήταν πάντα θάλασσα. Στη Νεολιθική εποχή, δηλαδή γύρω στο 7000 π.Χ., ήταν κοιλάδα με ακμάζουσα εμπορική ζωή, ενώ η ανθρώπινη παρουσία, βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων του σπηλαίου, τοποθετείται πολύ πιο πίσω, στο 35.000 π.Χ.
 
Παρά την κοντινή απόσταση στην ακτή και το μικρό βάθος, το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, λόγω και της θαλάσσιας λάσπης. Το ερευνητικό έργο της αποστολής αναμένεται να διαρκέσει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου