Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ο ουρανός της Θράκης μπορεί να χωρέσει και αιολικά πάρκα και ορνιθοπανίδα


ανεμογεννήτριεςΗ θέα των ανεμογεννητριών να χορεύουν με τον αέρα πάντα μου άρεσε. Ακολουθούν το τέμπο του και συγχρονισμένες όλες μαζί γυρίζουν, προσφέροντας ένα θέαμα που ταιριάζει λες αρμονικά με το τοπίο… Κι ύστερα σου έρχονται στο νου όλες εκείνες οι παράμετροι που κάνουν τις ανεμογεννήτριες επικίνδυνες για το περιβάλλον και η αρμονία αντικαθίσταται από ανησυχία...
Εδώ και κάποια χρόνια κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Θράκη. Πριν σχεδόν ένα χρόνο δημοσιεύσαμε τη νέα μας πρόταση για την ορθή χωροθέτηση των αιολικών στην περιοχή. Μια πρόταση που δίνει προτεραιότητα στην προστασία της πολύτιμης βιοποικιλότητας της Θράκης. Ταυτόχρονα όμως, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της ανάπτυξης αιολικών πάρκων και γι’ αυτό προχωράει στον εντοπισμό των πλέον κατάλληλων θέσεων για την ανάπτυξη τους.

Από την ημέρα που κυκλοφόρησε τον οδηγό αυτό το WWF Ελλάς έχει συναντηθεί με το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών που ασχολούνται με την αδειοδότηση των συγκεκριμένων έργων. Πέρα από την υιοθέτηση των προτάσεων του οδηγού, βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η αναγνώριση εκ μέρους των υπηρεσιών της ανάγκης για μια προσέγγιση η οποία θα αξιολογεί συνολικά το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών των επενδύσεων. Επιπλέον το WWF Ελλάς έχει προβεί σε σειρά παρεμβάσεων κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης για αιολικά πάρκα που προτείνονται να εγκατασταθούν εντός των πλέον σημαντικών περιοχών για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά της Θράκης.

ανεμογεννήτριες
Τα αιολικά πάρκα είναι πια κομμάτι του τοπίου στις ορεινές
περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης

Μέσα στη χρονιά που διανύουμε η οργάνωση παρενέβη στις διαδικασίες αδειοδότησης πέντε συνολικά αιολικών πάρκων. Όλα εντοπίζονται στην ορεινή ζώνη των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης και εντός της ζώνης στην οποία προτείνουμε τον αποκλεισμό αιολικών πάρκων, λόγω της ουσιώδους σημασίας της για τη σπάνια ορνιθοπανίδα της Θράκης. Πρόκειται για τα αιολικά πάρκα στις θέσεις “Γραμματικάκι”, “Κορφοβουνι”, “Αχλάδα-Δροσοτόπι”, “Σκοπιά-Βραχάκι” και “Μάτι-Κόσκινα”. Τρία εξ αυτών πήραν αρχικά περιβαλλοντικούς όρους από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή.

Πρώτο το αιολικό πάρκο “Κορφοβούνι” που έλαβε άδεια τον Οκτώβρη του 2013. Η έκβαση αυτή, μας οδήγησε μετά από λίγους μήνες να καταθέσουμε προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή εναντίον της απόφασης έγκρισης του αιολικού. Τον Φεβρουάριο του 2013 η προσφυγή μας έγινε δεκτή κι ως αποτέλεσμα η επίμαχη απόφαση ακυρώθηκε.

Το επόμενο αιολικό πάρκο που μας απασχόλησε ήταν εκείνο στο “Γραμματικάκι” που πήρε έγκριση τον Δεκέμβριο του 2013. Η οργάνωση μας πάλι κινήθηκε εναντίον της απόφασης έγκρισης του καταθέτοντας προσφυγή στον Υπουργό ΠΕΚΑ τον Γενάρη του 2014. Παρά τις πολλές ομοιότητες του φακέλου εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αιολικού πάρκου “Γραμματικάκι” με τον φάκελο του αιολικού “Κορφοβούνι” η προσφυγή μας απορρίφτηκε σιωπηρώς.

Τελευταίο το αιολικό πάρκο “Αχλάδα-Δροσοτόπι” που μετά από πολλές τροποποιήσεις κατάφερε να λάβει άδεια τον Ιούνιο του 2014. Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο μάλιστα αδειοδοτήθηκε παρά τις αντίθετες άποψεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. και των κατοίκων των οικισμών δίπλα στην προτεινόμενη θέση εγκατάστασης του. Μετά τις δύο προηγούμενες αδειοδοτήσεις, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές μας καθώς η θέση μας παραμένει σταθερή: η εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός της προτεινόμενης ζώηνς αποκλεισμού θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επιβίωση των άγριων ειδών ορνιθοπανίδας της περιοχής.

ανεμογεννήτριες
Σύντομα στην περιοχή θα λειτουργούν ακόμα 19 ανεμογεννήτριες.
Οι πλατφόρμες για την εγκατάσταση 7 εξ αυτών είναι έτοιμες.

Τα άλλα δύο αιολικά πάρκα (“Σκοπιά-Βραχάκι” και “Μάτι-Κόσκινα”) βρίσκονται ακόμα στο πρώτο στάδιο της πορείας τους προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Μετά και από την κατάθεση των θέσεων της οργάνωσης μας στις αρμόδιες αρχές, για πρώτη φορά η υπεύθυνη υπηρεσία της Π.Α.Μ.Θ. για την εξέταση των έργων τοποθετήθηκε αρνητικά και για τα δύο έργα. Αποτέλεσμα τα δύο αιολικά να λάβουν αρνητική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Α.Μ.Θ. Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια της τελικής αδειοδοτούσας αρχής. Ελπίζουμε σε μια απόφαση που θα στείλει το μήνυμα ότι οι επενδύσεις εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας στη Θράκη θα πραγματοποιούνται μόνο στην περίπτωση που συμβαδίζουν με τις ανάγκες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Το WWF Ελλάς θα συνεχίσει να αγωνίζεται υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης αιολικών πάρκων στη Θράκη. Η εποχή απαιτεί μια συνδυαστική λύση η οποία θα δίνει περιθώρια εκμετάλλευσης του αέρα, ως σημαντικού ενεργειακού πόρου. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή αρκεί όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αναγνωρίσουν ότι η προστασία του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου της περιοχής αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Η μοναδικότητα των βουνών στο βόρειο τμήμα του Έβρου και της Ροδόπης είναι αδιαμφισβήτητη. Τα βουνά με το ήπιο ανάγλυφο, σαν κύματα κατεβαίνουν προς τα πεδινά να συναντήσουν τη θάλασσα. Δάση καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα τους. Δάση που λόγω του ιδιαίτερου κλίματος και της μακροχρόνιας παρουσίας του ανθρώπου αποτελούν καταφύγιο για πολυάριθμες μορφές ζωής. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε ότι είναι εφικτό ώστε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής να συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τη
Θράκη.

πηγή:
WWF στο πεδίο, http://www.alexpolisonline.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου