Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Τα παιδιά που ζουν σε αγροκτήματα με ζώα, παθαίνουν πολύ λιγότερες αλλεργίες

                          
Τα παιδιά που ζουν σε αγροκτήματα με ζώα, παθαίνουν πολύ λιγότερες αλλεργίεςΤα παιδιά τα οποία ζουν σε αγροκτήματα με ζώα που παράγουν γάλα, αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο (το ένα δέκατο) να εμφανίσουν αλλεργίες σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά που επίσης ζουν στην ύπαιθρο, αλλά όχι κοντά σε ζώα της κτηνοτροφίας, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.
Ο κίνδυνος για αλλεργίες είναι ακόμη μικρότερος σε σχέση με τα παιδιά των πόλεων.
 
Οι ερευνητές της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής την 'Αννα - Κάριν Λούντελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας «Journal of Immunology», παρακολούθησαν παιδιά έως την ηλικία των τριών ετών για να εξετάσουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους σε σχέση με την εμφάνιση αλλεργιών.
 
Όλα τα παιδιά ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, τα μισά από τα οποία σε γαλακτοπαραγωγικές φάρμες.
 
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα τελευταία αυτά παιδιά διέτρεχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια αλλεργία.
 
«Η μελέτη μας έδειξε για πρώτη φορά ότι η καθυστερημένη ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως όσον αφορά τα κύτταρα - βήτα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αλλεργιών», δήλωσε η Λούντελ.
 
Τα παιδιά με αλλεργίες στην ηλικία των 18 έως 36 μηνών έχουν υψηλότερο ποσοστό ανώριμων κυττάρων - βήτα στο αίμα τους κατά τη γέννησή τους και κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους.
 
Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα αλλεργίες.
 
Η Λούντελ δήλωσε ότι «πρέπει να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες στα γαλακτοκομικά αγροκτήματα, οι οποίοι ενισχύουν την προστασία των παιδιών έναντι των αλλεργιών και επιταχύνουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους ήδη από το εμβρυακό στάδιο».
 
Η συχνότητα των αλλεργιών έχει αυξηθεί δραματικά στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες.
 
Μια αιτία γι' αυτό πιθανότατα είναι ότι τα παιδιά εκτίθενται πλέον λιγότερο σε μικροοργανισμούς και παθαίνουν πολύ λιγότερες μολύνσεις σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, πράγμα που έχει και μια αρνητική πλευρά, την καθυστερημένη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός τους.
 
Οι Σουηδοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι έγκυες γυναίκες θα ωφελούνταν αν περνούσαν ένα διάστημα σε ένα τέτοιο αγρόκτημα με ζώα, ώστε να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στο έμβρυο να αναπτυχθεί πιο σωστά από ανοσολογική πλευρά.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου