Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η κλιματική αλλαγή επιβραδύνει την παγκόσμια αγροδιατροφική παραγωγή

 
Η κλιματική αλλαγή επιβραδύνει την παγκόσμια αγροδιατροφική παραγωγή Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ισχυρίζονται πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιβραδύνει έως και κατά είκοσι φορές την παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών.
«Η φυτική παραγωγή δε θα καταφέρει να συμβαδίσει με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση τα επόμενα είκοσι χρόνια, και ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά χάρις στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε η δρ. Κλώντια Τεμπάλντι, μέλος της επιστημονικής ομάδας και του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ.
 
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις για να συγκρίνουν τι θα μπορούσε να συμβεί σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας ανά τον πλανήτη, ως αποτέλεσμα των διαφορετικών επιπέδων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στη συνέχεια εξέτασαν τι θα συνέβαινε στο ίδιο φυσικό περιβάλλον, χωρίς την ύπαρξη ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη.
 
Οι παγκόσμιες αποδόσεις καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι συνήθως αυξάνονται κατά ένα με δύο τοις εκατό ετησίως, τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ο ρυθμός αύξησης των αποδόσεων των καλλιεργειών ολοένα επιβραδύνεται, κυρίως στο σιτάρι. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει πως η παραγωγή των μεγάλων καλλιεργειών θα αυξηθεί κατά 13% τη δεκαετία έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στην αρχή του έτους.
 
Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της μεγαλύτερης κατά κεφαλήν κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και την αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων.
 
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακριβεία αν θα συμβεί μία ακόμα πιο απότομη πτώση στην παραγωγή καλλιεργειών, αλλά το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό, στο βαθμό που οι κατάλληλοι διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις πρέπει να ενημερωθούν για αυτό», πρόσθεσε η δρ. Τεμπάλντι.
 
Οι μεταβολές της θερμοκρασίας και οι αυξανόμενες βροχοπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε αυξήσεις των τιμών των τροφίμων μεταξύ 3% και 84% έως το 2050, αναφέρει η έκθεση.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου