Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

Το γεύμα μιας φώκιας στο Ιόνιο


Το γεύμα μιας φώκιας στο ΙόνιοΤο θέαμα της φώκιας Monachus monachus δεν είναι πια συνηθισμένο

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Tethys είχαν όμως την τύχη όχι μόνο να συναντήσουν μια στο Ιόνιο αλλά επιπλέον να τη συλλάβουν επ’ αυτοφώρω με τον φωτογραφικό φακό τους την ώρα που απολάμβανε το γεύμα της που δεν ήταν άλλο από ένα χταπόδι.

«Όταν είδαμε τη σκούρα σιλουέτα να γλιστράει με χάρη στην επιφάνεια του νερού σχεδόν δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι είχαμε μπροστά μας μια Monachus monachus» λέει ο Ζοάν Γκονθάλβο, επιστημονικός διευθυντής του Ionian Dolphin Project, του προγράμματος του Ινστιτούτου Ερευνών Tethys για την παρακολούθηση των δελφινιών στο Ιόνιο. «Ωστόσο δεν είχαμε δει ακόμη το καλύτερο. Μόλις μερικά λεπτά αφότου ξεκίνησε η παρατήρησή μας είχαμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε αυτό το μικρό να καταβροχθίζει ένα χταπόδι σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων από το σκάφος μας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γκονθάλβο η νεαρή φώκια έχει μήκος 1,20 έως 1,50 μ. Όπως εξηγεί οι μελέτες άλλων επιστημόνων με βάση τις αναλύσεις που έχουν γίνει στο περιεχόμενο του στομάχου των συγκεκριμένων θηλαστικών έχουν δείξει ότι η τροφή των Monachus monachus παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνει και χταπόδια.

Οι εικόνες που αποτύπωσε με τον φακό του προσφέρουν λοιπόν μια φωτογραφική μαρτυρία που τις επιβεβαιώνει.

 
 
 

10397242 10202071959947707 1944867412492035354 o
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου