Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

"Atlantis". Το σύστημα που θα προειδοποιεί για τις φυσικές καταστροφές στη Δυτική Μακεδονία

 

Το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Atlantis, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκε στην Κοζάνη. Το σύστημα θα μπορεί να συντελέσει στη διαχείριση της κρίσης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών όπως σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα, άλλα και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων. 
 
Αξίζει να σημειωθεί, πως το σύστημα αφορά τη χρήση συστημάτων λήψης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων που προέρχονται τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Οργανισμό (Eumesat), όσο και από την Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA), τα οποία ενσωματώνονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
 
 
Το Atlantis, προσφέρει υπηρεσίες σε τρία στάδια:
 
-Πρόληψης (π.χ. επικινδυνότητα πυρκαγιάς ή πιθανότητα πλημμύρας, σχέδια αντιμετώπισης, μελέτη βέλτιστων πρακτικών)
-Διαχείρισης ενδεχομένης κρίσης ή περιβαλλοντικής μεταβολής (πχ. εντοπισμός σημαντικότερων μετώπων πυρκαγιών, εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας, εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων)
-Αποτίμησης και αναφοράς περιβαλλοντικών παραγόντων (πχ. αποτίμηση καμένων εκτάσεων, περιοχές με κάλυψη σε νερό, χιόνι, αέρια) Μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του συστήματος είναι η αποστολή ειδοποιήσεων κινητής τηλεφωνίας (sms) αλλά και e-mail σε αποδέκτες που θα έχει προκαθορίσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, σε περίπτωση που ανιχνευθεί έντονο καιρικό φαινόμενο, σεισμός ή πυρκαγιά στην περιοχή ενδιαφέροντος. Το σύστημα Atlantis εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου SSMNature, διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ο συντονιστής.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου