Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Πρόσκληση σε ημερίδα για καλλιέργεια κτηνοτροφικών λούπινων


Πρόσκληση σε ημερίδα για καλλιέργεια κτηνοτροφικών λούπινωνΑνοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) για συμμετοχή στην κοινή ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφικά λούπινα: μια καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» που συνδιοργανώνουν την Κυριακή 26 Απριλίου, στις 10.00 π.μ, στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό, στη Δορκάδα Θεσσαλονίκης (100μ. μετά τη διασταύρωση Μαυροράχης). 
 
Η ημερίδα για τα κτηνοτροφικά λούπινα απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις του κτηνοτροφικού λούπινου, αλλά και των υπόλοιπων κτηνοτροφικών φυτών. Το λούπινο, το κουκί, το ρεβίθι και το μπιζέλι είναι εύκολες καλλιέργειες χαμηλού κόστους με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία(1).
 
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας είναι ειδικευμένοι γεωπόνοι(2) που προτείνουν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Στο τέλος της ημερίδας θα διανεμηθεί εγχειρίδιο καλλιέργειας κτηνοτροφικού λούπινου.
 
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για βιώσιμη γεωργία και εντάσσεται στο πρόγραμμα “Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά”, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(3).
«Για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σήμερα, θα πρέπει ο αγροτικός κλάδος να στραφεί στη βιώσιμη γεωργία χωρίς εξαρτήσεις από μεταλλαγμένα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Η στροφή αυτή θα ωφελήσει την εθνική οικονομία και τους καταναλωτές. Για να τα καταφέρουμε όμως πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί: παραγωγοί, επιστήμονες και πολίτες. Αυτό έχει στόχο η ημερίδα που οργανώνουμε»,

τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

«Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας μπορεί να παράγει ποιοτικές και ασφαλείς πρώτες ύλες για ζωοτροφές, εντούτοις η παραγωγή εξακολουθεί να στηρίζεται σήμερα σε εισαγωγές πρώτων υλών που κοστίζουν πολύ περισσότερο, επιβαρύνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό των αγροτών, αλλά και την εθνική οικονομία. Αποτελεί πλέον μονόδρομο η καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών, η οποία μπορεί να υποκαταστήσει  όλες  τις μεταλλαγμένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στη γεωργία όπως τη σόγια. Η χρήση ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών, αλλά και η στήριξη των ντόπιων ποικιλιών που εγγυάται την υγιεινή και ασφαλή τροφή, εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον της γεωργίας μας προστατεύοντας παράλληλα το έδαφος και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη»,
τόνισε ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.


πηγή: http://www.greenpeace.org/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου