Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Στερεά Ελλάδα. Η Παραλίμνη εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα


Λιβάδι από νούφαρα στην Παραλίμνη.
/ Φωτογραφικό αρχείο ΕΚΒΥ
Η Παραλίμνη ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Φιλοξενεί ένα πλούτο φυτικών ειδών. Περίπου 30 υδρόβια είδη, άμεσα εξαρτώμενα από το νερό, εντοπίζονται μέσα και γύρω από τη λίμνη, αντιπροσωπεύοντας όλο το φάσμα των βιοτικών μορφών (επιπλέοντα, υπερυδατικά, εφυδατικά, υφυδατικά).

Πέρα από την υψηλή φυτοποικιλότητα, η Παραλίμνη έχει και άλλους τρόπους να εντυπωσιάσει τον επισκέπτη. Στο νοτιοδυτικό της τμήμα φιλοξενεί μία εκτεταμένη συγκέντρωση με λευκά νούφαρα του είδους Nymphaea alba. Ο πλωτός αυτός κήπος, μοναδικός στη Νότια Ελλάδα. καταλαμβάνει σχεδόν το 1/3 της επιφάνειας της λίμνης και είναι ορατός ακόμα και από το Google Earth.

Τα επιπλέοντα φύλλα του νούφαρου στηρίζονται από εύκαμπτα στελέχη, ειδικά προσαρμοσμένα να αντέχουν στον κυματισμό και να εξασφαλίζουν την επικοινωνία με το ριζικό σύστημα στον πυθμένα της λίμνης. Τα μεγάλα του άνθη, που εμφανίζονται το καλοκαίρι πάνω σε ξεχωριστά ανθοφόρα στελέχη, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο με λευκές πινελιές απευθείας πάνω στην επιφάνεια της λίμνης.

Η εικόνα που παρουσιάζει η λίμνη σήμερα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική σε σχέση με την κατάσταση που παρουσίαζε τη δεκαετία του 1990, οπότε και είχε αποξηραθεί και μεγάλο τμήμα της είχε αποδοθεί στην καλλιέργεια. Η επαναδημιουγία της λίμνης την έχει καταστήσει σημαντικό τόπο για την ορνθοπανίδα, καθώς βρίσκεται στον διάδρομο μετανάστευσης των πουλιών.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως οι υγρότοποι είναι οικοσυστήματα με μεγάλη ικανότητα ανάκαμψης. Με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και διαχείρισης μπορούν να καταστούν ξανά παράδεισοι βιοποικιλότητας αλλά και τοπία ιδιαίτερης ομορφιάς, υποστηρίζοντας και προσφέροντας ένα πλούτο λειτουργιών και υπηρεσιών.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου