Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Η λαθροϋλοτομία στον Όλυμπο συνεχίζεται

 

Παρά της επανειλημμένες προσπάθειες για την αποτροπή της, από πολίτες ευαίσθητους στα περιβαλλοντικά ζητήματα, δεν έχει τέλος η λαθροϋλοτομία στον Όλυμπο. Το δασαρχείο της Ελασσόνας παρά το γεγονός ότι ενημερώνεται από τους πολίτες δεν λαμβάνει σοβαρά το θέμα της προστασίας του Ολύμπου, ενός βουνού που έχει ειδική σημασία όχι μόνο για την χώρα μας. Αρκείται απλά στην καταγραφή των ζημιών, η οποία γίνεται πάντα μετά από τις καταγγελίες των πολιτών και μέσα από την τυπική διαδικασία που ακολουθείται. Διαδικασία η οποία είναι τέτοια που δεν έχει αποτέλεσμα μια και το έγκλημα της κοπής και της κάρπωσης της ξυλείας συντελείται προτού προλάβει αυτός που γίνεται μάρτυρας να πάει στο δασαρχείο και να καταγγείλει επώνυμα το ενώ για να επέμβει άμεσα το δασαρχείο υπάρχει η μόνιμη (και υπαρκτή) δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού και μέσων.
 
 
Αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι αυτός που καταγγέλλει κάποια παράνομη υλοτομία στις μικρές τοπικές κοινωνίες στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται γνωστός (με όποιες συνέπειες αυτό μπορεί να έχει στην ασφάλειά του, αλλά και την οικογενειακή και επαγγελματική του ηρεμία) καταλαβαίνουμε γιατί τελικά οι περισσότεροι πολίτες αρκούνται στο να «κοιτούν τη δουλειά τους» από το να βοηθήσουν να σταματήσει αυτή η παράνομη δραστηριότητα , ενώ παράλληλα αποθρασύνονται όσοι ασχολούνται με την παράνομη υλοτομία.
 
 
Επιπρόσθετα η ανυπαρξία του δασαρχείου στη σωστή διαχείριση των καυσόξυλων στα ορεινά χωριά η οποία επαφίεται στην (ανύπαρκτη όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα) ευσυνειδησία των εργολάβων και αρκετών πολιτών κατοίκων ορεινών περιοχών έχει αποτέλεσμα να παρατηρούνται υπερβάσεις και άσχημες καταστάσεις ακόμα και εκεί που ασκείται «νόμιμα» η υλοτομία.

Γεγονότα όπως η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών και σκουπιδιών, το παράνομο κυνήγι και η ανεξέλεγκτη βόσκηση αποτελούν τα κερασάκια στην τούρτα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κατά τα λοιπά «βουνό των θεών» που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος προκειμένου να διαφυλαχθεί η μνημειακή και ιστορική του όψη ενώ μεγαλόστομες διακηρύξεις για την διατήρηση στο διηνεκές του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, δηλαδή της άγριας χλωρίδας, της πανίδας και του φυσικού τοπίου, καθώς και των πολιτιστικών και άλλων αξιών της παραμένουν κενό γράμμα στο …διηνεκές.

Περισσσότερες φωτογραφίες μαρτυρίες της κατάστασης που επικρατεί σήμερα που μας έστειλαν φίλοι κάτοικοι της περιοχής που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υπάρχουν εδώ:
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου