Τρίτη 14 Απριλίου 2015

18η Μαΐου 2015. 3η Διεθνής "Ημέρα της Μαγείας των Φυτών"


 Τα φυτά είναι μοναδικοί οργανισμοί. Μπορούν να παράγουν ζάχαρα μόνο από το φώς του ήλιου, το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό. Η ικανότητα αυτή των φυτών για άμεση σύνθεση της τροφής τους, επέτρεψε την επιτυχημένη τους εξάπλωση, προσαρμογή και διαφοροποίηση σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με τον συνολικό αριθμό των φυτικών ειδών να εκτιμάται περί τις 250.000.
 
Με αυτές τους τις ικανότητες, τα φυτά αποτελούν τους βασικούς παραγωγούς βιομάζας, παρέχοντας στον άνθρωπο και στα ζώα τροφή, χαρτί, φάρμακα, χημικά, ενέργεια και ένα ευχάριστο περιβάλλον.
 
Ο μαγευτικός αυτός κόσμος των φυτών θα προβληθεί δημόσια κατά τη διάρκεια της τρίτης Διεθνούς "Ημέρας της Μαγείας των Φυτών" που διοργανώνεται στις 18 Μαΐου, 2015 υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημών των Φυτών (European Plant Science Organisation-EPSO, Brussels, www.epsoweb.org).
 
Αποτελεί συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας των δύο προηγουμένων αντίστοιχων οργανώσεων το 2012 και 2013, όπου πάνω από 689 Ιδρύματα σε 54 χώρες του κόσμου διοργάνωσαν περισσότερες από 1000 εκδηλώσεις.
 
Με την συντονισμένη αυτή εκδήλωση, θα 'φυτευτούν' εικονικοί και συνεχώς βλαστάνοντες σπόροι στην συλλογική συνείδηση του Παγκόσμιου Κοινού ώστε να γίνει κατανοητή η ιδιαίτερη σημαντικότητα των επιστημών των φυτών για το τωρινό και μελλοντικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό τοπίο.

Η "Ημέρα της Μαγείας των Φυτών" έχει ήδη υιοθετηθεί από 44 χώρες σε όλο τον κόσμο. Όλες οι πληροφορίες για τη σχετική πρωτοβουλία είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο
www.plantday.org.
Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από ένα δίκτυο εθνικών συντονιστών που εθελοντικά προωθούν και διαδίδουν την δραστηριότητα στη χώρα τους. Ήδη πάνω από 160 επιστημονικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια, βοτανικοί κήποι και μουσεία, μαζί με αγρότες και εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα διοργανώσουν στο χώρο τους ποικίλες εκδηλώσεις βασισμένες στον κόσμο των φυτών. Οι εκδηλώσεις αυτές θα φιλοξενήσουν κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα από την ηλικία του.
 
Οποιοσδήποτε επιθυμεί να συνεισφέρει στην "Ημέρα της Μαγείας των Φυτών" είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει με μια σχετική εκδήλωση. Αρκεί να επικοινωνήσει με τον Εθνικό του Συντονιστή (βλ. παρακάτω ή επιλέξτε "countries" στο www.plantday.org για να ενημερωθείτε και να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλο το υποστηρικτικό των εκδηλώσεων υλικό.
 
Ιδιαίτερη πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται προς τα ΜΜΕ, ώστε να συζητήσουν με τους οι επιστήμονες, τους αγρότες, τους πολιτικούς και τους εκπρόσωπους του βιομηχανικού τομέα, να προβληθούν τα πλέον εντυπωσιακά πρόσφατα ερευνητικά επιτεύγματα των επιστημών των φυτών και να διερευνηθούν όλες οι νέες δυνατότητες αξιοποίησής τους σε πρακτικό επίπεδο.
 
Η "Ημέρα της Μαγείας των Φυτών" καλύπτει όλους τους σχετικούς με τα φυτά τομείς, που συμπεριλαμβάνουν τη βασική επιστημονική έρευνα, τη γεωργία, τα οπωροκηπευτικά και την κηπουρική, τη δασολογία, τη γενετική βελτίωση των φυτών, τη φυτοπροστασία, τα τρόφιμα και τη διατροφή, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την παραγωγή 'έξυπνων' βιοπροϊόντων, τη βιοποικιλότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και τη γεωπονική εκπαίδευση & την τέχνη με θέμα τα φυτά.
 
Επικοινωνία: Καθ. Γ.Ν. Σκαράκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εθνικός Συντονιστής της "Ημέρας της Μαγείας των Φυτών"
τηλ. 210 5294633
fax 210 5294622


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου