Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Σέρρες. Αρκούδα επιτέθηκε σε μαντρί

 
 
Πάγωσε στη θέα της ο ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας στις Σέρρες
 
Αντιμέτωπος με αρκούδα υποστηρίζει ότι ήρθε κτηνοτρόφος από το Σιδηρόκαστρο Σιντικής. Ο 58χρονος κτηνοτρόφος Στάμτσης Θεόδωρος, που διατηρεί κτηνοτροφική μονάδα, βορειοανατολικά του νομού, στο 15ο χλμ Σιδηροκάστρου Αχλαδοχωρίου, ανέφερε ότι πριν από λίγες μέρες ήρθε αντιμέτωπος με μία μαύρη αρκούδα, στην αυλή της κτηνοτροφικής του μονάδας.

«Ήταν λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ. Ήμουν μέσα στο μαντρί και άρμεγα. Τα κατσίκια ήταν ανήσυχα και κοιτούσαν προς τα έξω. Ένας δυνατός ήχος στο παράθυρο τράβηξε την προσοχή μου. Αρχικά νόμιζα πως ήταν κάποιος λύκος. Μέσα στη μονάδα υπήρχε φως, αλλά έξω επικρατούσε το απόλυτο σκοτάδι. Μία κίνηση στο παράθυρο με παραξένεψε. Πλησίασα για να το κλείσω, φώναξα και τον γαμπρό μου. Φτάνω και βλέπω το κεφάλι της αρκούδας. Το αίμα μου πάγωσε... Παίρνω την τσουγκράνα και τη χτυπώ στο κεφάλι... ήταν σαν να την τσίμπησε κουνούπι… Μιλάμε για ένα τέρας, ήταν τεράστια, πρώτη φορά μου τύχαινε κάτι τέτοιο. Η αρκούδα ανενόχλητη, διέλυσε, το συρματένιο δίμετρο φράχτη, πέρασε τα σιδερένια κάγκελα , μπήκε στη μονάδα άρπαξε ένα αρνί και έφυγε... τα αρνιά είναι περίπου 50 -55 κιλά το πήρε αγκαλιά και έφυγε σαν να κρατούσε ένα τσουβάλι σακί» λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κτηνοτροφική μονάδα του κ. Στάμτση βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων, στην περιοχή Μέταλλο του Καπνόφυτου, στους πρόποδες του Μενοίκιου Όρους, ενώ οι αρκούδες ,που χρησιμοποιούν τις ψηλές κορυφές του Όρους Λαϊλιά για πέρασμα, βρίσκονται σε υψόμετρο 1200 μέτρων.

«Και άλλοι κτηνοτρόφοι και κυνηγοί έχουν δει τελευταία, αρκούδες τόσο χαμηλά» σημειώνει ο κτηνοτρόφος, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η αρκούδα έχει ήδη αρπάξει από την κτηνοτροφική του μονάδα δύο αρνιά και ένα κατσικάκι, ενώ λίγες μέρες μετά το συμβάν, έκανε και πάλι την εμφάνιση της . «Προχθές το βράδυ τα σκυλιά γαύγιζαν δυνατά, βγήκα έξω να δω τι γίνεται, βρισκόταν σε απόσταση λίγων μέτρων από την καλύβα που μένουμε και μας κοιτούσε» υποστηρίζει, σημειώνοντας ότι «η μαύρη επιθετική αρκούδα άφησε τα τεράστια αποτυπώματά της γύρω από την κτηνοτροφική μονάδα και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναεπιτεθεί».

Ο κ. Στάμτσης ενημέρωσε για το συμβάν το δασαρχείο Σερρών. «Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που δεν φοβάμαι τίποτα, αλλά την αρκούδα τη φοβήθηκα, ενημέρωσα το δασαρχείο αλλά ακόμη δεν έγινε τίποτα» λέει, ενώ όπως εκτιμά ο ίδιος, φαίνεται ότι η αρκούδα κατέβηκε τόσο χαμηλά, λόγω της έλλειψης τροφής από τον παρατεταμένο χειμώνα.

Στην κτηνοτροφική μονάδα, που έχει περίπου 130 αμνοερίφια, ζουν μόνιμα, ο 58χρονος κτηνοτρόφος, η σύζυγος του και η κόρη του με τον γαμπρό του. «Από το 2005, μένουμε εδώ μόνιμα. Κάτι τέτοιο πρώτη φορά συμβαίνει. Την είδε και η κόρη μου. Εγώ δεν τολμώ να βγω έξω από το σπιτάκι φοβάμαι» λέει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 43χρονη σύζυγος του κτηνοτρόφου, Βασιλική, η οποία πρόσθεσε ότι ο άνδρας της δεν φοβάται, «αλλά μπορεί να γίνει και το κακό, κανείς δεν ξέρει. Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε όπλα και να προστατευτούμε, γιατί μετά θα έχουμε πρόβλημα με τον νόμο. Οι αρκούδες προστατεύονται, αλλά εμείς είμαστε απροστάτευτοι».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου