Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Παρουσία του μύκητα Batrachochytrium dendrobatidis στην Ελλάδα


 Batrachochytrium dendrobatidisΦορέας Διαχείρισης ενημερώνει τους κατοίκους της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού για πιθανή επικείμενη παρουσία σε υγροτοπικές περιοχές (λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, πηγές, ρέματα και γενικότερα σε γλυκά/ υφάλμυρα νερά), του εξαιρετικά επικίνδυνου για τα αμφίβια μύκητα Batrachochytrium dendrobatidis που έχει ήδη εντοπιστεί σε πληθυσμούς βατράχων στη Θράκη (Βιστωνίδα) και τη δυτική Πελοπόννησο (Στροφυλιά).

Η ταχύτητα εξάπλωσης του Batrachochytrium dendrobatidis σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα και την εγνωσμένη θανατηφόρο του δράση, τον καθιστούν σημαντικότατη απειλή για όλα τα είδη των ελληνικών αμφιβίων. Καθώς δεν υπάρχουν ακόμη μέτρα για τη σωτηρία των ήδη προσβεβλημένων πληθυσμών, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του μύκητα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του.

Για περισσότερες πληροφορίες και τρόπους αντιμετώπισης σε περίπτωση συμβάντος στην περιοχή συμβουλευτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: [Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία].

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί, όταν επισκέπτονται υγροτοπικές περιοχές και σε περίπτωση που αντιληφθούν νεκρά άτομα βατράχων να ενημερώσουν άμεσα τον Φορέα Διαχείρισης.
 
 
Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού
Άστρος Αρκαδίας, Τ.Κ. 22001
Τηλ.: 27550 22021 εσωτ. 5,
Φαξ: 27550 22806
Email:
info@fdparnonas.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου