Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Η Πελοπόννησος Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός 2015 στις «Ημέρες Γαστρονομίας» και το «Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας»

 
 
Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) στις 22, 23 και 24 Μαΐου 2015 
 
Ανοικτή πρόσκληση σε γαστρονομικούς φορείς της Πελοποννήσου για την υποβολή προτάσεων και συμμετοχών στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. 
 
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποδεχόμενη την πρόταση των διοργανωτών των «Ημερών Γαστρονομίας», της πρότυπης διοργάνωσης για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τους ανθρώπους της ελληνικής γαστρονομίας που προσελκύει εδώ και δυο χρονιές το ενδιαφέρον της εγχώριας και διεθνούς γαστρονομικής κοινότητας, θα αποτελέσει τον Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό για το 2015.

Για πρώτη φορά και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Μάιο στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη, ένα αντιπροσωπευτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής του συναρπαστικού οικοσυστήματος γεύσεων και πολιτισμού της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων και φορέων ανάδειξης της γεύσης, του πολιτισμού και της καινοτομίας, της περιοχής. 

Ο ετήσιος θεσμός του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού αποτελεί σημαντικό κεκτημένο των Ημερών Γαστρονομίας και ένα παράδειγμα του πώς μια συλλογική προσπάθεια από τοπικούς φορείς, ανθρώπους και κοινότητες δύναται να μετεξελιχθεί σε μια χρήσιμη δυνατότητα για την ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης. 

Για τις φετινές Ημέρες Γαστρονομίας, οι διοργανωτές επέλεξαν ως Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό, την Πελοπόννησο ως αντιπροσωπευτικό πρεσβευτή της γαστρονομικής μας κληρονομιάς αλλά και ως μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργική κουζίνα της χώρας μας. 

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας 2015 δύναται να αποτελέσει μια πρότυπη πρακτική πολυεπίπεδης ανάδειξης του τοπικού γαστρονομικού πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.

Κεντρικός στόχος αποτελεί η ολοκληρωμένη ανάδειξη της γαστρονομικής φυσιογνωμίας και του συναρπαστικού πολιτισμού γεύσεων της Πελοποννήσου με άξονα τόσο την μακραίωνη γαστρονομική παράδοση της περιοχής όσο και τη δυναμική της σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας η οποία συνδυάζει τόσο τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα δημοφιλών παγκοσμίως τουριστικών προορισμών όσο και μια ανεξάντλητη παλέτα υψηλής ποιότητας, αυθεντικών τοπικών προϊόντων και συνταγών.

Οι Ημέρες Γαστρονομίας αποτελούν το μοναδικό στην Ελλάδα Φεστιβάλ το οποίο παρέχει την δυνατότητα της πολύπλευρης ανάδειξης και εκπροσώπησης ενός τοπικού γαστρονομικού προορισμού μέσα από ένα πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων, όπως:

· Συνεδριακές εκδηλώσεις και θεματικά αφιερώματα
· Συμμετοχή υψηλής ποιότητας τοπικών παραγωγών αυθεντικών προϊόντων και γεύσεων στην Πρότυπη Έκθεση Με Ονομασία Προέλευσης Ελληνική
· Παρουσιάσεις καινοτόμων προγραμμάτων, πρωτοβουλιών, δράσεων
· Στρογγυλά τραπέζια συζήτησης, εισηγήσεις και ομιλίες
· Εκαιδευτικά προγράμματα (lectures, workshops & masterclasses)
· Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας από διακεκριμένους Chefs στο κεντρικό live cooking stage στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
· Γευστικές δοκιμές στα ειδικά θεματικά εργαστήρια
· Bartending θεματικές μουσικές βραδιές, food pairing, cocktail tasting κ.α
· Εκπαιδευτικές ενέργειες (masterclasses, workshops)
· Πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως εικαστικές εκθέσεις κ.α.
· Προβολές ταινιών μικρού και μεγάλο μήκους στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας

 
Το μεγάλο αφιέρωμα των Ημερών Γαστρονομίας στην Πελοπόννησο, πλαισιώνεται από ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων όπως εκδηλώσεις γευστικών δοκιμών και live cooking sessions από διάσημους chefs, θεματικές εκδηλώσεις για τις κοινότητες της γεύσης, εικαστικές εκθέσεις, καινοτόμες πρωτοβουλίες και επιχειρηματικές ιδέες, συναρπαστικές διαδρομές γαστρονομικού τουρισμού, branding προϊόντων και υπηρεσιών γαστρονομίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων δημιουργών και γραφείων design, επιτυχημένα μοντέλα συνέργειας, δικτύωσης και εξαγωγών, συζητήσεις και ομιλίες για την διαλεκτική σχέση γαστρονομίας και τέχνης, παρουσιάσεις arte de la table, food styling & photography, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις όπως master classes και workshops, μουσικές θεματικές βραδιές και mixology – cocktail party nights από βραβευμένους bar-chefs, παρουσίαση ευρηματικών μαγειρικών συνταγών εμπνευσμένων γαστρονομική παράδοση της Πελοποννήσου.
 
 
Ειδικοί στόχοι και οφέλη για την τοπική ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού της Πελοποννήσου:

· Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας καινοτόμου πλατφόρμας ανάδειξης της Πελοποννήσου ως ενός κορυφαίου γαστρονομικού προορισμού μέρος ή όλον της οποίας δύναται να ταξιδέψει σε διεθνείς γαστρονομικές πρωτεύουσες και κορυφαία γαστρονομικά γεγονότα του πλανήτη.
· Η επίτευξη της μέγιστης δυνατής αντιπροσωπευτικότητας της Πελοποννήσου δια-θεματικές εκδηλώσεις και τα προγράμματα των Ημερών Γαστρονομίας
· Η ευρηματική ανάδειξη χαρακτηριστικών θεμάτων της ιστορικής κληρονομιάς αλλά και του σύγχρονου γαστρονομικού πολιτισμού της περιοχής
· Η ανάδειξη του γαστρονομικού πλουραλισμού σε επίπεδο προϊόντων, καινοτομίας, δομών και υπηρεσιών με στόχο την ενδυνάμωση του γαστρονομικού τουρισμού.
· Η ενεργός συμμετοχή και συνεργασία φορέων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (τοπικές επιχειρήσεις) και της κοινωνίας των πολιτών (σύλλογοι, ομάδες πολιτών, πολιτιστικά και γαστρονομικά φεστιβάλ κ.α.)
· Η επίτευξη στοχευμένης επικοινωνίας αλλά και ενεργειών δικτύωσης με τον κεντρικό πυρήνα επισκεπτών των Ημερών Γαστρονομίας (δημοσιογράφοι, γαστρονόμοι, foodies, food buyers, κριτικοί γεύσης, επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και της φιλοξενίας, ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης προϊόντων, θεσμικοί φορείς της ελληνικής και της διεθνούς γαστρονομίας, άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών κ.α.)
· Η μεγιστοποίηση της εμπορικής αξίας της συμμετοχής των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και του γαστρονομικού τουρισμού.
 

Στο πλαίσιο της ανακήρυξης της Πελοποννήσου ως Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού προσκαλούνται φορείς από τους τομείς της παραγωγής, της εστίασης, του τουρισμού και της γαστρονομίας να υποβάλλουν έως τις 30 Απριλίου 2015 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προτάσεις και ιδέες συμμετοχής στις εκδηλώσεις των Ημέρων Γαστρονομίας 2015 και το Athens International Culinary Film Festival. (AICFF).
 
 
Ειδικότερα προσκαλούνται:

· Τοπικοί παραγωγοί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να συμμετάσχουν στην πρότυπη έκθεση υψηλής ποιότητας παραγωγών και προϊόντων με ονομασία προέλευσης Ελληνική που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας.

· Κινηματογραφιστές και δημιουργοί να υποβάλλουν έως τις 30 Απριλίου, μικρού μήκους έργα διάρκειας έως 40 λεπτά, σε ψηφιακή μορφή (πχ. avi, mpeg4, mov), με θέμα την ευρηματική και δημιουργική ανάδειξη και προβολή της γαστρονομίας της περιοχής της Πελοποννήσου στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF) που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη με ένα διεθνές πρόγραμμα προβολών μεγάλου και μικρού μήκους φιλμ γαστρονομικού ενδιαφέροντος από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Το AICFF πλαισιώνεται από θεματικές εκδηλώσεις για τη σχέση του σινεμά και της γαστρονομίας όπως discussion panels, workshops, masterclasses, live cooking sessions από δημοφιλείς chefs οι οποίοι θα παρουσιάσουν προγράμματα εμπνευσμένα από επιλεγμένα έργα της μεγάλης οθόνης.
 
Περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητα υποβολής συμμετοχών στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: http://www.imeres-gastronomias.gr/aicff/submission.html
· Δίκτυα και φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς του γαστρονομικού πολιτισμού και τουρισμού να υποβάλλουν πρωτότυπες και καινοτόμες προτάσεις εκδηλώσεων ανάδειξης της Πελοποννήσου ως κορυφαίου ελληνικού γαστρονομικού προορισμού.

· Chefs από επιχειρήσεις της εστίασης και της φιλοξενίας της Πελοποννήσου προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Chefs in Residence των Ημερών Γαστρονομίας στο οποίο επιλεγμένοι Chefs από την περιοχή θα μυήσουν τους επισκέπτες των Ημερών Γαστρονομίας στην κουζίνα και την γαστρονομία της περιοχής μέσα από προγράμματα όπως live cooking shows, εργαστήρια και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας κ.α.

· Barteders, barchefs και mixologists από την περιοχή της Πελοποννήσου προκειμένου να συμμετάσχουν στην παρουσίαση τοπικών cocktails και food pairing των υπέροχων πελοποννησιακών γεύσεων και ποτών.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή προτάσεων επικοινωνήστε έως τις 30 Απριλίου μέσω του http://www.imeres-gastronomias.gr/.


πηγή: http://newsmessinia.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου