Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Το Κ.Τ.Ε.Λ. Καστοριάς αρνήθηκε να μεταφέρει τον τραυματισμένο αργυροπελεκάνο!


Εκτεταμένα τα εγκαύματα στην φτερούγα του
Τον σοβαρά τραυματισμένο Αργυροπελεκάνο, που εντοπίστηκε με έγκαυμα στην φτερούγα αρνήθηκε να μεταφέρει χθες στην Αθήνα το Κ.Τ.Ε.Λ. Καστοριάς τηρώντας το γράμμα του νόμου και παραβλέποντας ότι το σπάνιο πτηνό κινδύνευε.
 
Το πουλί το βρήκαν σοβαρά τραυματισμένο από καλώδια της Δ.Ε.Η. εργαζόμενοι της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και από τις Πρέσπες τον πήγαν στα Γρεβενά. Εκεί το παρέλαβε ο Θόδωρος Κολόκας και φρόντισε ώστε να μεταφερθεί με λεωφορείο του Κ.Τ.Ε.Λ. Γρεβενών στην πρωτεύουσα και στις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ στην Καλλιθέα για νοσηλεία εξήγησε στο www.zoosos.gr η Μαρία Γανωτή υπεύθυνη του Σύλλογου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.
 
Ο Αργυροπελέκανος, ένα είδος σπάνιο και αυστηρά προστατευόμενο, ταξίδεψε όλο το βράδυ και σήμερα το πρωί έφτασε στην ΑΝΙΜΑ. Το συγκεκριμένο πουλί φέρει σήμανση στα φτερά αλλά και ειδικό πομπό μέσω του οποίου οι ορνιθολόγοι μελετούν το ταξίδι του και τον κύκλο της ζωής του.
 
Ο τραυματίας στην ΑΝΙΜΑ έφτασε τελικά με δρομολόγιο
του Κ.Τ.Ε.Λ. Γρεβενών
Η εγκύκλιος, που οφείλουν τα Κ.Τ.Ε.Λ. όλης της χώρας να εφαρμόζουν, ορίζει ότι δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν στον χώρο των αποσκευών ή και ασυνόδευτα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (TRACES) ζώα (κατοικίδια, άγρια κ.ά.) καθώς απαιτείται να έχει γίνει σε αυτά κτηνιατρικός έλεγχος για την πρόληψη ασθενειών.

Αυτό είναι ένα σωστό μέτρο ειδικά για τα κατοικίδια για να αποφεύγονται οι παράνομες εμπορικές συναλλαγές. Όμως για τα άγρια ζώα, που η ζωή τους τίθεται σε κίνδυνο, ο κτηνιατρικός έλεγχος και τα σχετικά έγγραφα δεν μπορούν να γίνουν αμέσως και ειδικά όταν τίθεται θέμα ζωής και θανάτου.
 
Όταν η ζωή ενός τέτοιου σπάνιου είδους είναι σε άμεσο κίνδυνο και ο χρόνος είναι πολύτιμος οφείλουν οι αρμόδιοι να κάνουν αυτή την μικρή παράβαση, να πάρουν αυτό το ελάχιστο ρίσκο για να βοηθήσουν στη διάσωση του.


πηγή: www.zoosos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου