Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Ηλεία. Αναδάσωση στο Κατάκολο


 Από το Δασαρχείο Πύργου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
 
Πεντακόσια φυτά ακακίας, αγγελικής, βάγιας και κουτσουπιάς φυτεύτηκαν κατά την διάρκεια της αναδάσωσης που έγινε χθες το πρωί στους πρόποδες του βουνού Κατακόλου, στη θέση «Λούμπα», όπως και στην περιοχή του ξύλινου οικίσκου σε ψηλότερο σημείο του λόφου, που μέχρι πρότινος έβριθε σκουπιδιών.

Στόχος της προσπάθειας που υλοποίησαν από κοινού το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Δασαρχείο Πύργου ήταν ο εξωραϊσμός της περιοχής και του δρόμου με κατεύθυνση το βουνό και την επιλογή του σημείου έκανε η διοίκηση του Δ.Λ.Τ. θέλοντας να δώσει ένα ανοιξιάτικο μήνυμα αισιοδοξίας για δράσεις και πρωτοβουλίες.

Στις προθέσεις εξάλλου του Λιμενικού Ταμείου και του Δασαρχείου Πύργου είναι να συνεχισθούν παρόμοιες εξορμήσεις που θα κινητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους κάνοντας τους ακόμη πιο ευαίσθητους σε θέματα Περιβάλλοντος όσο και να ενισχυθεί η πολύτιμη χλωρίδα του βουνού στο Κατάκολο.

Στην αναδάσωση συμμετείχαν εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή ενώ τις εργασίες επέβλεπε ο Δασάρχης Παναγιώτης Λάττας, επιστημονικό και εργατικό προσωπικό του Δασαρχείου Πύργου. Ακόμη έλαβαν μέρος σύμβουλοι της τοπικής κοινότητας και του πολιτιστικού συλλόγου, κάτοικοι, επαγγελματίες, η νηπιαγωγός και μικροί μαθητές του Κατακόλου.

Όπως δήλωσε ο κ. Λάττας, «με τη βοήθεια του Λιμενικού Ταμείου και του δήμου Πύργου προχωρήσαμε στις αισθητικές δενδροφυτεύσεις και φυτεύσαμε την νότια πλευρά του βουνού του Κατακόλου προς το βιολογικό καθαρισμό. Κάναμε μια καλή αρχή και θα δούμε στην πορεία τα αποτελέσματα. Βοήθησαν και αρκετοί κάτοικοι, τους ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή τους. Νομίζω πως αυτά τα δέντρα θα βοηθήσουν να αλλάξει η εικόνα σε αυτό το ερημικό τοπίο που βλέπουμε πρανές και τουλάχιστον σε δύο χρόνια θα καλυφθεί σε ένα ύψος δύο με τρία μέτρα. Έχουμε φυτέψει πικροδάφνες, δάφνες και αγγελικές και ενδιάμεσα έχουμε βάλει ακακίες για να συγκρατούν τα πρανή για να μην έχουμε κατολισθήσεις. Κάνουμε μια μεγάλη φράχτη από ακακίες κυανόφιλες και ψευδακακίες, που έχουν αυτή την ιδιότητα να συγκρατούν το έδαφος και ανάμεσα για αισθητικούς λόγους βάλαμε και κουτσουπιές που δίνουν ένα άλλο χρώμα στην περίοδο της Άνοιξης».

Η επιλογή των φυτών έγινε από το επιστημονικό προσωπικό του Δασαρχείου Πύργου λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους στις παρυφές του βουνού που έχει αργιλώδη υφή. Η φύτευση των συγκεκριμένων ειδών στο σημείο εκείνο, σύμφωνα με τους ειδικούς θα παράσχει στο μέλλον μια φυσική άμυνα σε τυχόν κατολισθητικά φαινόμενα που ενδέχεται να παρουσιαστούν.



πηγή: http://www.ilialive.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου