Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Άνδρος. Διαχείριση απορριμμάτων μέσω κοινωνικών συνεταιρισμών


 
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων μέσω κοινωνικών συνεταιρισμών», παρουσιάζοντας την Κυριακή 3 Μαΐου στις 11:30 το πρωί, στο δημοτικό θέατρο Άνδρου το επιτυχημένο πρότυπο που εφαρμόζεται στην Τήνο, από την βραβευμένη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση της Τήνου για την Τοπική Ανάπτυξη και το Περιβάλλον.
 
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση της Τήνου ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2012 θέλοντας να αποδείξει ότι μια τοπική κοινωνία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα βιώσιμο συνεταιρισμό που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
 
Από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση προετοίμασε το έδαφος (σύνταξη καταστατικού, επιχειρησιακού σχεδίου, αναζήτηση χορηγών, ενημέρωση τοπικής κοινωνίας) και τον Ιούλιο του 2013 εγκαινίασε τη χωροθέτηση κέντρου περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών έκτασης 250 τ.μ. στα περίχωρα της Χώρας της Τήνου.
 
Η συνολική επένδυση -που περιλαμβάνει μεταλλικά κοντέινερ, ζυγαριά ακριβείας, πρέσα και καθαριστή πρέσας, επτά ντεπόζιτα και εκατόν πενήντα πλαστικά βαρέλια για τη συλλογή του τηγανέλαιου, ειδικό καρότσι για τις μεταφορές υλικών, μία αντλία για το μαγειρικό λάδι και δέκα μεταλλικά κλουβιά για την εναπόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών- έφτασε χάρη στις πολλαπλές χορηγίες μόλις τις 20.000 ευρώ, ενώ δημιούργησε μία μόνιμη και μία εποχική θέση εργασίας. Τα αποτελέσματα, στον έναν χρόνο λειτουργίας είναι εντυπωσιακά και ενδεικτικά της «στράτευσης» των Τηνιακών. Έως το τέλος του Αυγούστου 2014 συνελέγησαν 14 τόνοι χαρτιού, 15 τόνοι γυαλιού, 13.000 αλουμινένια κουτάκια, 4 τόνοι πλαστικές σακούλες, 160.000 πλαστικά μπουκάλια, 20 τόνοι τηγανέλαιο. Τα ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται ανά κατηγορία και αποστέλλονται στην Αθήνα σε μονάδες ανακύκλωσης και σε βιομηχανία χάρτου.
 
Η Κοινωνική Επιχείρηση της Τήνου διακρίθηκε πανελλαδικά, κερδίζοντας το βραβείο Καινοτομίας στο διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και άλλους φορείς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Για τα ιδρυτικά μέλη της, μείζονος σημασίας πέραν της ανακύκλωσης, θεωρείται η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ενίσχυση ευάλωτων κατοίκων του νησιού και η προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
 
Βασικοί ομιλητές της ημερίδας είναι ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Τήνου – Αρχιτέκτονας Δημήτρης Πολιτόπουλος – Αρμάος και η Χημικός μηχανικός Χριστίνα Ευθυμιάτου, μετά τις εισηγήσεις των οποίων θα υπάρξει διαλογική συζήτηση με φορείς και πολίτες για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου προτύπου ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Άνδρο.
 
Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος – Αρμάος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Τορίνο Ιταλίας όπου διατέλεσε βοηθός καθηγητή στην έδρα Πολεοδομίας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνικές κυκλοφορίας. Κατάγεται από την Καλλονή της Τήνου όπου περνά μέρος της ζωής του. Έχει ασχοληθεί με πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα. Υπήρξε υπεύθυνος Κυκλάδων του Πολιτιστικού δικτύου πόλεων. Συνέβαλλε στην αποκατάσταση-μελέτη σημαντικών κτιρίων όπως το Ναό του Αγ. Ζαχαρία στην Καλλονή Τήνου το Ρεδειάδειο και το Παλαιό Γυμνάσιο στην Ιουλίδα Κέας, την οικία Παρασκευόπουλου στην Κύθνο, την οικία Πρασσακάκη στην Σύρο, κ.λ.π. Είναι πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Τήνου.
 
Η Χριστίνα Ευθυμιάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Βιοχημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Ουαλλίας (M.Sc). Παντρεύτηκε το 1987 τον Λευτέρη Καρυστιναίο από την Φολέγανδρο και απέκτησαν μία κόρη και ένα γιο.
 
Εργάσθηκε σε γραφεία μελετών και μη κερδοσκοπικές περιβαλλοντικές εταιρείες με αντικείμενο την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την επεξεργασία λυμάτων, τη δημιουργία βάσης δεδομένων σε θέματα περιβάλλοντος, την επιλογή τεχνολογιών και τη σύνταξη αναπτυξιακών προγραμμάτων. Παράλληλα ασχολήθηκε με το περιοδικό «Λατινική Αμερική» και την Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Νικαράγουα.

Την περίοδο 1990-1992 εγκαταστάθηκε στη Νάξο, όπου ασχολήθηκε αρχικά με την υποβολή για χρηματοδότηση και τη μελέτη Πιλοτικού Προγράμματος για την «Λιπασματοποίηση των Οικιακών Απορριμμάτων της Πεδινής Νάξου», πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν υλοποιήθηκε τελικά από τον Δήμο Νάξου. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Κέντρο Οικολογικών Ερευνών Νάξου ως υπεύθυνη Σύνταξης Μελέτης Σκοπιμότητας για την Σύσταση της Αναπτυξιακής Επαρχίας Νάξου και Συντονισμού Δράσεων για την Υποβολή Πρότασης για ένα «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Νάξου –Αμοργού» στο Leader II. Το 1996, άρχισε να εργάζεται στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «Αριάδνη» ως επιστημονική σύμβουλος, συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τοπικής ταυτότητας, αλλά και ως υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Κυκλάδων (Europe Direct). Διετέλεσε συντονίστρια του Προγράμματος Leader II Κυκλάδων, του Προγράμματος Συντήρησης – Αξιοποίησης Αναβαθμίδων PROTERRA, σύμβουλος του Κέντρου Επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα της Ξερολιθιάς, Πρόγραμμα ΜEDSTONE συντονίστρια Ευρωπαϊκού Δικτύου Ξερολιθιάς –REPS –Interreg IIIC -2004-06. Έχει εκπονήσει πλήθος μελετών και εκδόσεων. Από το 2009 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα: «Xρήση GIS στη διαχείριση του νησιωτικού περιβάλλοντος».
 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Άνδρου μπορείτε να βρείτε στο Androskoinsep και για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Τήνου στο www.kalloni-tinos.gr (link is external).
 
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεσθε στο τηλέφωνο: 6936120078.
 
 
πηγή: http://www.citybranding.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου