Στις 26 Ιουνίου 2014 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης κατέθεσαν καταγγελία σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην παραλία «Σαχάρα» της Χαλκιδικής.
Οι οργανώσεις καταγγέλλουν τις κατασκευαστικές εργασίες που έχει ξεκινήσει ιδιώτης, που αγόρασε από το Δημόσιο μέσω Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) έκταση 44 στρεμμάτων (επί της παράκτιας ζώνης), προβάλλοντας 5 σημαντικά σημεία που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την όλη διαδικασία παραχώρησης και επέμβασης στον αιγιαλό.
Τα σημεία αυτά αφορούν:
1) την άδεια παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας,
2) τους όρους δόμησης,
3) την άδεια δόμησης/ έγκριση δόμησης της περιοχής,
4) τις πράξεις χαρακτηρισμού ως προς τον δασικό χαρακτήρα της εν λόγω περιοχής και
5) την καταστρατήγηση του ν. περί «βιοποικιλότητας» (Ν.3937/2011).
1). Ενώ δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη άδεια που θα επέτρεπε την χρήση του αιγιαλού και της παραλίας στη θέση έμπροσθεν του ακινήτου, ο ιδιώτης έχει ήδη τοποθετήσει 363 βάσεις ξύλινων ομπρελών καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500 τ.μ.
2). Μία σειρά από στοιχεία που επηρεάζουν τους όρους δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται είτε να αγνοούνται είτε να μεταχρονολογούνται είτε να παραποιούνται σε όλα τα έγγραφα που κατέθεσε ο ιδιώτης:
α) Τα δύο τεμάχια 258 και 305 δεν είναι όμορα,
β) ολόκληρο το ρέμα («Κουρτόρεμα») φαίνεται να απουσιάζει,
γ) η οριοθέτηση των τεμαχίων ως παλιών αιγιαλών είναι μεταγενέστερη του καθορισμού της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.),
δ) η εκπόνηση και έγκριση Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών δεύτερης κατοικίας (ΣΧ.Α.Π.) και οικείας πολεοδομικής μελέτης (απαραίτητα και τα δύο για τη δυνατότητα δόμησης σε μία τέτοια περιοχή) ουδέποτε εκπονήθηκαν.
3). Η άδεια δόμησης/ έγκριση δόμησης (αναρτημένη στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ) φέρει δύο αριθμούς ΑΔΑ, ενώ απουσιάζουν από αυτή συνοδά έγγραφα και στοιχεία που αναφέρονται από τον ν. 4030/11 ως απαραίτητα (τοπογραφικό διάγραμμα, καθορισμός αιγιαλού και παραλίας, γνωμοδότηση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων). Επιπρόσθετα, είναι εξόφθαλμη η παράλειψη οιασδήποτε αναφοράς στο ρέμα «Κουρτόρεμα» που διατρέχει τα 2 τεμάχια! Το ζήτημα του ρέματος που μπαζώθηκε από τον ιδιώτη είναι κρίσιμο τόσο για λόγους οικολογικής ισορροπίας, όσο και για λόγους ασφάλειας σε περίπτωση πλημμύρας! ( βλ. την επισυναπτόμενη φωτογραφία 2)
4). Σε καμία από τις Πράξεις Χαρακτηρισμού Έκτασης του Δασαρχείου Πολυγύρου που αναφέρονται στην περιοχή δεν γίνεται σαφής αναφορά στα συγκεκριμένα τεμάχια 258 και 305 που μεταβιβάστηκαν στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναθεώρησης ορισμού δασικής έκτασης.
5). Τέλος, υπάρχει κατάφορη παραβίαση του Νόμου περί Βιοποικιλότητας (Ν.3937/11), βάσει του οποίου «απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις όπως αμμοθίνες κ.λπ.». Η θιγόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες αμμοθίνες. Οι αμμοθίνες είναι εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα και αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση της θάλασσας.
Η «ανάπτυξη» που συντελείται αυτήν την στιγμή στη Σαχάρα της Χαλκιδικής – όπως καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις – είναι μία πρόγευση των ανυπολόγιστων συνεπειών που θα επιφέρει η απευκταία ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Οριοθέτηση, διαχείριση, και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Βάσει του σχεδίου «ανάπτυξης» μέσω διεθνούς διαγωνισμού, εκτιμάται ότι επαπειλείται αντίστοιχη εξέλιξη και για την παρακείμενη έκταση 420 στρ. που ανήκει στο Δήμο Ν. Προποντίδας.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης καλούν όλους τους πολίτες να στηρίξουν με κάθε μέσο τόσο τον επιμέρους αγώνα για την παραλία της Σαχάρας, όσο και το συνολικότερο για τις ακτές ολόκληρης της Ελλάδας. Η νίκη στην περίπτωση της Σαχάρας θα αποτελέσει ένα «προηγούμενο» για την προστασία όλων των αιγιαλών και των παραλιών της χώρας.
Οι οργανώσεις ζητούν την άμεση αναστολή των εργασιών και δηλώνουν την πρόθεσή τους να κινηθούν νομικά κατά του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Καλούνε όσους καταλαβαίνουν το πόσο σημαντικό είναι να κερδηθεί αυτή η πρώτη μάχη στις εξής δράσεις:
-Να υπογράψουν το ψήφισμα που θα κατατεθεί στο Υ.ΠΕ.Κ.Α. και να το προωθήσουν σε φίλους και γνωστούς!
-Να συμβάλουν στην κάλυψη των δικαστικών εξόδων καταθέτοντας όσα χρήματα μπορούν στον παρακάτω λογαριασμό με την ένδειξη «για δικαστικά έξοδα σχετικά με την παραλία της Σαχάρας»:
Alpha Bank: 4810 0200 2003 520
Τράπεζα Πειραιώς: 5233 050 834 495
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου