Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Caretta πρόσφυγας

 
 
 
Η είδηση πέρασε στα ψιλά αλλά έχει το δικό της ειδικό βάρος.
 
Μία χελώνα τραυματισμένη (κατά πάσα πιθανότητα από ανθρώπινο χέρι) ξεβράζεται σε κάποια ακτή στο Φαρμακονήσι. Μένει εκεί να αργοσβήνει για κάμποσες μέρες. Μαζί με μερικές εκατοντάδες ψυχές που, κι αυτές κυνηγημένες από ανθρώπινα χέρια, κατέληξαν κακήν κακώς στις ίδιες ακτές. Χελώνα και άνθρωποι πιθανότατα έγραψαν μεγάλες πορείες και πέρασαν πολλά μέχρι να συναντηθούν εκεί. Κυνηγημένοι άνθρωποι και τραυματισμένη χελώνα μεταφέρονται στη Λέρο. Και εκεί χωρίζουν πάλι οι δρόμοι τους.
 
Η Caretta caretta μετά τις εξετάσεις και πρώτες φροντίδες από τον κτηνίατρο, ξεπερνά το εμπόδιο της έλλειψης πλωτών μέσων (λόγω απεργίας της ΠΝΟ) και βρίσκει θέση στα φιλόξενα φτερά του εθνικού αερομεταφορέα. Έτσι θα φτάσει γρήγορα σε εξειδικευμένο κέντρο (Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών) με την ελπίδα, ύστερα από την κατάλληλη φροντίδα να ξαναβρεθεί στα νερά της Μεσογείου.
 
Φήμες θέλουν ανθρώπους που μόλις έχουν γλυτώσει τη ζωή τους και δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει να βοηθούν το τραυματισμένο και αδύναμο ζώο που παρασύρεται ανήμπορο στα ρηχά νερά της ακτής.
 
Δεν ξέρω πού βρίσκονται οι Αφγανοί πρόσφυγες, προσωρινοί συγκάτοικοι της C. caretta στην ακτή του Φαρμακονησιού. Δεν ξέρω καν πού θα τους βγάλει το ταξίδι τους. Ούτε κι αυτοί το ξέρουν άλλωστε.
 
Έφαγα τα νιάτα μου, μαζί με πολύ ακόμα κόσμο, μέχρι να καταφέρουμε να αναγνωριστεί η αξία της άγριας ζωής, να υπάρχει ειδική προστασία για τα απειλούμενα είδη, να δημιουργηθούν προστατευόμενες περιοχές που θα συμβάλλουν στην επιβίωση απειλούμενων ειδών (όπως τα Θαλάσσιο Πάρκο στη Ζάκυνθο). Εγκύκλιοι, Υπουργικές Αποφάσεις, Προεδρικά Διατάγματα όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την προστασία της άγριας ζωής. Είδα με καμάρι το όραμα να γίνεται πραγματικότητα: η Ελλάδα έχει το πιο σημαντικό εξειδικευμένο Κέντρο Περίθαλψης για τις θαλάσσιες χελώνες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είδα συνεργασίες με λιμεναρχεία και αεροπορικές εταιρίες, κτηνίατρους και κάθε λογής ειδικούς. Εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο να έρχονται να βοηθήσουν την προσπάθεια. Νοιώθω περήφανος που έχω βάλει κι εγώ το χεράκι μου και πιστεύω ότι τα παραπάνω είναι ένα βήμα μπροστά για την ανθρωπότητα και τη χώρα μας ειδικότερα.
 
Αυτό που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ήταν την τραυματισμένη χελώνα στο αεροπλάνο και τους τραυματισμένους ανθρώπους στο κρύο, τη βροχή ή στο χιόνι, σε κάποια συρματοπλέγματα, μέσα στη χειρότερη προσφυγική κρίση που βιώνει η Ευρώπη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που δεν είχα σκεφτεί ήταν ότι κάποιοι άνθρωποι στερούνται τα δικαιώματα που καταφέραμε να κερδίσουμε για τα ζώα. Η σημερινή πραγματικότητα με ξεπερνάει. Όπως φαντάζομαι μας ξεπερνά όλους μας.
 
Καθώς παρακολουθώ με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις από τις κοινές προσπάθειες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Greenpeace, στη Λέσβο, εξακολουθώ να έχω πολλές αναπάντητες ερωτήσεις. Όχι, σήμερα δεν είναι ημέρα για ατάκες και εξυπνάδες. Νομίζω ότι ήρθε η εποχή να ενώσουμε τις γνώσεις και τις δυνάμεις μας: περιβαλλοντικές, αναπτυξιακές, ανθρωπιστικές οργανώσεις, κάθε ενεργός πολίτης, για να δώσουμε απαντήσεις σε διλήμματα που μας καλούν να επιλέξουμε ανάμεσα σε ανθρώπους, ανάπτυξη, άγρια ζωή κοκ. Τα έχουμε καταφέρει λίγο έως πολύ ανά τομέα και τώρα ήρθε ο καιρός να συνδυάσουμε τη δράση μας.

Εύχομαι σύντομα περαστικά στην Caretta caretta την Φαρμακονησιώτισσα. Εύχομαι επίσης καλό δρόμο και ασφαλή τελικό προορισμό στους πρόσφυγες που έφτασαν στις ίδιες ακτές με τη χελώνα, διωγμένοι και αυτοί από ανθρώπινο χέρι.
 
Ελπίζω με αφορμή κάποια αντίστοιχα περιστατικά να κάνουμε μια στάση, να πάρουμε μια ανάσα και να ξαναδούμε που πάμε και τι χάσαμε στο δρόμο…
 
Προσπαθώ να βάλω σε σειρά του τουβλάκια του παζλ που λέγεται καλύτερη ζωή για όλους. Και χρειάζεται βοήθεια απ’ όλους. Δεν έχω τις απαντήσεις, αλλά αυτός δεν είναι αρκετός λόγος για να με σταματήσει να προσπαθώ.


πηγή: http://www.greenpeace.org/

ΥΓ. Ο γράφων είναι μέλος της Ομάδας Ειδικών για τις Θαλάσσιες Χελώνες (Marine Turtles Specialists Group) της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία της Φύσης (International Union for the Conservation of Nature)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου