Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Αστικό περιβάλλον - Βερολίνο. 14.000 σωσίβια από τη Λέσβο στη Γερμανία. Μια εικαστική παρέμβαση που συγκλονίζει

 
 
Μια διαφορετικού τύπου «εικαστική παρέμβαση» αποτόλμησε ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei, αποφασίζοντας να υψώσει ένα ολόκληρο βουνό από σωσίβια προσφύγων έξω από μια γερμανική αίθουσα συναυλιών.

Γνωστός για την ευαισθησία του ειδικά σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας του λόγου αλλά και στο προσφυγικό, ο Ai Weiwei, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των δολοφονημένων από τη συνολική στάση της Δύσης προσφύγων, για τη συγκεκριμένη «εικαστική» του «παρέμβαση» επέλεξε ένα μέγαρο-σύμβολο πολιτισμού στην πλατεία Gendarmenmarkt στο ιστορικό κέντρο του Βερολίνου, προφανώς προσπαθώντας να αναδείξει την αντίφαση μιας «πολιτισμένης» Ευρώπης το κατώφλι της οποίας ωστόσο είναι στρωμένο με πτώματα.
 
 
Για το καλλιτεχνικό έργο χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 14.000 σωσίβια και σωστικά γιλέκα τα οποία είχαν όλα εγκαταλειφθεί στη Λέσβο.

 
Θυμίζουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, χορήγησε 14.000 σωσίβια, για τη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου στο Βερολίνο, από τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη, Ai Weiwei. Η προσφορά αυτή, ήταν σε συνέχεια της προσωπικής επαφής που είχε ο Δήμαρχος Λέσβου με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αλλά και της ξεχωριστής τιμής να δοθεί ένα μήνυμα για το προσφυγικό σε όλο το κόσμο.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου