Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Φλώρινα. Παραδοσιακός Οικισμός ο Άγιος Γερμανός Πρεσπών

 
 
Με μία ευχάριστη εξέλιξη για την περιοχή των Πρεσπών έκλεισε η περασμένη χρονιά με το χαρακτηρισμό του οικισμού του Αγίου Γερμανού ως παραδοσιακό. Συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναγνωρίζοντας πλέον και επίσημα την αρχιτεκτονική αξία του οικισμού και την ανάγκη διατήρησής του. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία των τοπικών αρχών και ιδιαίτερα του Δήμου Πρεσπών, αλλά και πολλών ιδιωτών και φορέων που επί σειρά ετών επιδίωκαν τη θεσμική κατοχύρωση της αρχιτεκτονικής αξίας του Αγίου Γερμανού. Η ανάδειξη και η διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του οικισμού εδώ και πολλά χρόνια έχει αναγνωριστεί ως προτεραιότητα από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), αφιερώνοντας μεγάλο μέρος των δράσεων της στο σκοπό αυτό.
 
Ξεκίνησε το 1994 με την έκδοση δύο οδηγών για τη συντήρηση, επισκευή και ενίσχυση των παλαιών κτισμάτων της περιοχής. Στη συνέχεια το 1995, η ΕΠΠ προχώρησε με την αναστήλωση παλαιού κτίσματος στον Άγιο Γερμανό, κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, όπου στεγάστηκαν τα τότε γραφεία της οργάνωσης. Βασικό σκεπτικό ήταν το ανακαινισμένο κτίριο να αποτελέσει πρότυπο και να ενθαρρύνει τους κατοίκους να αναστηλώσουν τα σπίτια τους διατηρώντας τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά.
 
Στη συνέχεια, το 2007, με την ευγενική χορηγία του επίτιμου Προέδρου της οργάνωσης, Dr. Luc Hoffmann, αναστηλώνεται και δεύτερο κτίριο, αυτή τη φορά στο Λαιμό Πρεσπών όπου βρίσκονται τα σημερινά γραφεία της οργάνωσης. Τέλος το 2015, με την υποστήριξη των ιδρυμάτων Σταύρος Νιάρχος και Α.Γ Λεβέντης, ολοκληρώνεται η αναστήλωση του παραδοσιακού νερόμυλου του Αγίου Γερμανού. Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο την ανακαίνιση του κτίσματος αλλά και την επαναλειτουργία του μύλου και των τριών μηχανισμών του κατά τον παραδοσιακό τρόπο και την επανένταξη του στην καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού.


πηγή: http://us5.campaign-archive1.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου