Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Λιβαδοπονία – Οικολογία, διαχείριση και βελτίωση λιβαδικών εκτάσεων

 
LIBADOPONIA_BRAXNAKHS
 
Το βιβλίο «Λιβαδοπονία – Οικολογία, διαχείριση και βελτίωση λιβαδικών εκτάσεων» του Μιχαήλ Βραχνάκη, Δρ. Δασολόγου, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Προστέθηκε στο Αποθετήριο «Κάλλιπος» το οποίο είναι ένας ιστοτόπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, που παρήχθησαν στα πλαίσια του Έργου «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα».

Μπορείτε να κάνετε λήψη του βιβλίου από
ΕΔΩ

Φιλοδοξία του Αποθετηρίου είναι η συστηματική καταγραφή, οργάνωση και μακροχρόνια διατήρηση των συγγραμμάτων και μαθησιακών αντικειμένων της ακαδημαϊκής κοινότητας.
 
LIBADOPONIA
 
Τα λιβάδια συγκαταλέγονται στους πολυτιμότερους εδαφοπονικούς πόρους της χώρας μας, τόσο σε έννοιες έκτασης, όσο και συμβολής στην εθνική οικονομία και πολιτισμό, ενώ και οι προοπτικές ανάπτυξής τους είναι σημαντικότατες. Ως εκ’ τούτου, η ανάγκη επισταμένης μελέτης των πολύτιμων αυτών οικοσυστημάτων κρίνεται απαραίτητη. Η επιστήμη που ασχολείται με τα λιβάδια ονομάζεται Λιβαδοπονία.

Η Λιβαδοπονία, ως εφαρμοσμένη επιστήμη, χωρίζεται σε δύο σημαντικούς κλάδους: της Λιβαδικής Οικολογίας, η οποία προσφέρει τις οικολογικές αρχές λειτουργίας των λιβαδικών οικοσυστημάτων και της Διαχείρισης των Λιβαδιών, η οποία με γνώμονα τις οικολογικές αρχές και τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου προσφέρει τις τεχνικές για την αειφορική διαχείρισή τους. Αντίστοιχα, το παρόν σύγγραμμα καλύπτει και τους δύο αυτούς κλάδους της επιστήμης της Λιβαδοπονίας.

Συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος αναλύονται οι βασικές αρχές της Λιβαδικής Οικολογίας και στο δεύτερο αναπτύσσεται η εφαρμοσμένη έκφανση της Λιβαδοπονίας, δηλ. η Διαχείριση των Λιβαδιών. Έμφαση δίνεται σε σύγχρονες προσεγγίσεις και σε εφαρμοσμένες μελέτες περίπτωσης του συγγραφέα και συνεργατών του.
 
 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
 
1. Τα λιβάδια ως εδαφοπονικός πόρος
2. Μορφογένεση και φυσιολογία λιβαδικών φυτών – σημαντικά λιβαδικά φυτά
3. Σημαντικά αγρωστώδη, ψυχανθή, πλατύφυλες πόες, κτηνοτροφικοί θάμνοι & δέντρα
4. Λιβαδικοί τύποι οικοτόπων
5. Δυναμική της λιβαδικής βλάστησης
6. Επιδράσεις της βόσκησης – Οικολογικές διαταραχές στα λιβάδια
7. Ποιοτική εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των λιβαδιών
8. Ποσοτική εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των λιβαδιών
9. Στοιχεία διαχείρισης λιβαδιών

Μπορείτε να κάνετε λήψη του βιβλίου από
ΕΔΩ

Συγχαρητήρια για την αξιόλογη έκδοση και για την διάχυση της γνώσης μέσω του Αποθετηρίου «Κάλλιπος».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου