Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Τα αιολικά πάρκα και η διατήρηση των γυπών

 
(Φωτό: http://dadia-np.gr)
 
Tις επιπτώσεις της άναρχης και εντατικής ανάπτυξης των αιολικών πάρκων σε ένα κινδυνεύων είδος γύπα εξαιτίας της θνησιμότητας λόγω πρόσκρουσης με τους περιστρεφόμενους δρομείς των ανεμογεννητριών αναδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Conservation.

Οι ερευνητές έχουν εκτιμήσει ετήσια θνησιμότητα λόγω πρόσκρουσης που κυμαίνεται από το 5-11% του πληθυσμού του Μαυρόγυπα (Aegypius monachus) στα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Η θνησιμότητα αυτή είναι πιθανό να μειώσει τον μοναδικό Βαλκανικό πληθυσμό του Μαυρόγυπα, που διαβιεί στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και αποτελεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό του είδους στην Νοτιανατολικη Ευρώπη.

Βρέθηκε ότι, τα περισσότερα εν λειτουργία αιολικά πάρκα έχουν χωροθετηθεί στις περιοχές (βασικές περιοχές) που είναι εξαιρετικής σημασίας για την διατήρηση του είδους. Η θνησιμότητα λόγω πρόσκρουσης εντοπίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στις παραπάνω αναφερθέντες περιοχές (βασικές περιοχές) καθιστώντας τα σχέδια για εγκατάσταση επιπλέον αιολικών πάρκων σε αυτές εξαιρετικά προβληματικά για την επιβίωση των γυπών.

 
Στα πλαίσια της εργασίας παράχθηκε ένας χάρτης ευαισθησίας για το Μαυρόγυπα, που ιεραρχεί περιοχές ανάλογα με την σημαντικότητά τους για την διατήρηση του είδους και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας χωρικά ξεκάθαρης επίλυσης της αντιπαλότητας μεταξύ των υποδομών δέσμευσης της αιολικής ενέργειας και της διατήρησης των γυπών.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου