Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μαγνησία - Πήλιο. Η Άνω Κερασιά Ιστορικός Τόπος με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού

 
 
Η Άνω Κερασιά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 3028/2002 χαρακτηρίζεται ως Ιστορικός Τόπος, διότι "εκτός της ιστορικής σημασίας του οικισμού, του οποίου οι κάτοικοι με απαράμιλλη αυτοθυσία και γενναιότητα επέδειξαν ενεργή συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση, εντός των ορίων του διασώζονται κτιριακά κατάλοιπα, που συνιστούν, τεκμήριο της αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και πολιτιστικής εξέλιξης της περιοχής".
 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από εδώ και στο εξής απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του ανωτέρου οικισμού (επισκευές, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα, η οποία αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του οικισμού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού διά των αρμοδίων Υπηρεσιών του.
 
Θυμίζουμε ότι η Άνω Κερασιά Πηλίου υπήρξε η έδρα του 54ου Συντάγματος και της ΧΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με ακτίνα δράσης που έφτανε ίσαμε τη Λαμία. Η δύναμη του έφτανε κοντά στους 3000 άνδρες. Στις αρχές του Απριλίου του 1944 οι γερμανοί, αφού προηγουμένως είχαν υποστεί πλήγματα από τους αντάρτες, οργανώνει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Βορείου Πηλίου με αποτέλεσμα τα δύο χωριά της Άνω και Κάτω Κερασιάς να παραδοθούν στις φλόγες. Οι κερασιώτες και τα δύο χωριά τους, πλήρωσαν πολύ ακριβά τις υπηρεσίες που πρόσφεραν προς την πατρίδα (καμένοι άνθρωποι, περιουσίες, ζώα, όλο το βιος τους χάθηκε). Όμως ουδέποτε το μετάνιωσαν.  

Επίσης θυμίζουμε με λύπη μας ότι η απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, πριν λίγους μήνες, ήταν αρνητική σχετικά με τον ιστορικό τόπο. Παρ' όλα αυτά το Υπουργείο Πολιτισμού πέταξε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στον κάλαθο των αχρήστων, διότι η Άνω Κερασιά είχε όλες τις προϋποθέσεις (ιστορικές, πολιτιστικές κλπ.) για την απόφαση αυτή.

Την όλη υπόθεση της ανακήρυξης του χωριού ως ιστορικού τόπου, την υποστήριξε και την έτρεξε, εδώ και 15 χρόνια σχεδόν, ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου. Σε όλα τα μέλη, σε αυτά που ξεκίνησαν και σ΄ αυτά που την τελείωσαν, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 269/Α.Α.Π./31.12.2015.

Γι' αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία των χωριών της Άνω και Κάτω Κερασιάς μπορούν να ανατρέξουν στις σελίδες του βιβλίου "Η Κερασιά του Βόλου" (Ηλίας Λεφούσης - εκδ. οίκος Κώδικας). Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 6973 046 632 (κ. Παπαδημητροπούλου).


πηγή: naturahellas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου