Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Επίσκεψη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας

 
ekthesi Kanalia 1
 
Με αφορμή την έκθεση του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι
 
Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο εκδρομής που διοργάνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Κάρλας, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης υποδέχτηκε 45 επισκέπτες από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο στο Κέντρο Πληροφόρησης Καναλίων. Πραγματοποιήθηκε σύντομη παρουσίαση του προγράμματος LIFE-Φύση «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11/NAT/GR/1011) της βιολογίας, των απειλών που αντιμετωπίζει και του καθεστώτος προστασίας του κιρκινεζιού από το συνεργάτη του προγράμματος κ. Σταύρο Πολύμερο, δασολόγο και ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση που λειτουργεί στο Κέντρο Πληροφόρησης Καναλίων από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης. Ακολούθησε διάλογος με τους επισκέπτες για την οικολογική αξία και τις αλληλεπιδράσεις του μικρού αρπακτικού με τις ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και την πρόοδο των δράσεων που υλοποιήθηκαν, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διανομή ενημερωτικού υλικού (φυλλάδια, αφίσες) στους εκδρομείς.
 
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, σε ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Σκουβαρά» του Κεντρικού Κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά τις ομιλίες του βιολόγου δρ. Γιώργου Κατσαδωράκη με θέμα «Ο ταμιευτήρας της Κάρλας και η σημασία για την ορνιθοπανίδα και την προστασία της φύσης» και του δασολόγου κ. Σταύρου Πολύμερου με θέμα «Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών και ο εποικισμός της Κάρλας από πουλιά την τελευταία δεκαετία», ο συντονιστής του προγράμματος LIFE κ. Χρήστος Χρηστάκης, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε εκτενώς στα μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας τους στόχους του προγράμματος LIFE καθώς και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας, των διαχειριστικών δράσεων και παρεμβάσεων, της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και της προώθησης τοπικών προϊόντων αλλά και της προστατευόμενης περιοχής ως οικοτουριστικού – αγροτοτουριστικού προορισμού. Το πρόγραμμα LIFE+ Φύση: «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11NAT/GR/001011) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το δήμο Ρήγα Φεραίου, το Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης NCC ΕΠΕ, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


πηγή: http://ellinikifysi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου