Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

LIFE + JunEx. Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για την επαναφορά της βόσκησης

 
 
Τα δάση των αρκεύθων της Πρέσπας απειλούνται από τη γρήγορη ανάπτυξη άλλων πλατύφυλλων ειδών που επιδρούν ανταγωνιστικά εμποδίζοντας την ανάπτυξη των πιο αργά αναπτυσσόμενων αρκεύθων. Η μείωση της βόσκησης τις τελευταίες δεκαετίες είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επέτρεψε την ανάπτυξη των πλατύφυλλων.

Κύριος σκοπός λοιπόν του προγράμματος "LIFE+JunEx" είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επαναφορά της βόσκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η αραίωση των πλατύφυλλων για τη δημιουργία ανοιγμάτων μέσα στα δάση και την ενίσχυση των συνθηκών αναγέννησης των αρκεύθων πραγματοποιείται ήδη από το καλοκαίρι.
 
 
Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αραιώσεων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη που αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχή της ερχόμενης άνοιξης. Οι εργασίες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιούνται στην περιοχή των Ψαράδων μέχρι και τους πρόποδες του βουνού Ντέβας, ενώ οι πρώτες αραιώσεις έγιναν κατά μήκος παλιών μονοπατιών που ακολουθούσαν τα κοπάδια αιγοπροβάτων στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής έχουν αραιωθεί συνολικά, από τους δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής (των οικισμών Πύλης και Βροντερού) περίπου 700 στρέμματα. Υλοτομούνται κυρίως δέντρα, όπως δρυς, γαύροι, οστριές, φράξοι κ.ά., ενώ δεν κόβονται δέντρα μεγάλης ηλικίας και φρουτοφόρα είδη (π.χ. κρανιές) που αποτελούν τροφή για τα άγρια ζώα της περιοχής.

xuleia_prespes
 
Οι εργασίες της 1ης φάσης κράτησαν περίπου ένα μήνα και ολοκληρώθηκαν με τη μεταφορά της ξυλείας από το δάσος με μουλάρια. Τα ξύλα που συγκεντρώθηκαν και καταμετρήθηκαν, διατέθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων των γύρω οικισμών της περιοχής.

Παράλληλα με τις αραιώσεις, τα έργα υποδομής για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, όπως η δημιουργία νέας ομβροδεξαμένης, η συντήρηση της παλιάς και η κατασκευή στεγάστρου για τα ζώα ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το πρόγραμμα LIFE+ JunEx πραγματοποιείται από την
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και τη συμβολή τοπικών αρχών και φορέων, όπως η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Πρεσπών και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://junex.gr/index.php .
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου