Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Αθήνα. Το Δίκτυο Οργανώσεων & Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο αφήνει το στίγμα του!


Το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο  - μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο 2014 - έχει αφήσει ήδη το στίγμα του. Καταφέρνοντας από την αρχή να συσπειρώσει οργανώσεις από όλες τις γειτονιές του Ιστορικού Κέντρου (Πλάκα, Θησείο, Μέτς, Εξάρχεια, Γκάζι, Κεραμεικός, Κολωνάκι, Πετράλωνα, Ρουφ, Φιλοπάππου), επικεντρώθηκε σε ουσιαστικές δράσεις ευαισθητοποίησης και επεξεργασίας συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο Ιστορικό Κέντρο.

Την Πέμπτη, 11/2/2016 στο ξενοδοχείο Electra Palace παραδόθηκε στον Δήμαρχο Αθηναίων, ως δώρο, η μελέτη προτάσεων για τη διαχείριση του Δημόσιου Χώρου και ειδικότερα των ΚΥΕ, ώστε να συμπεριληφθούν στην Νέα Κανονιστική του Δήμου. Την μελέτη επεξεργάστηκαν δουλεύοντας συλλογικά και εθελοντικά, μέλη της ομάδας μας: Νομικοί, Αρχιτέκτονες, Χωροτάκτες, Πολεοδόμοι και Οικονομολόγοι.

Για πρώτη φορά 12 οργανώσεις από όλες τις γειτονιές του Ιστορικού Κέντρου συσπειρώθηκαν για να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μια καλύτερη πόλη, λειτουργική για όλους. Το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε όχι μόνο να ενώσει τους πολίτες αλλά και να καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Όπως τόνισε η Λ. Καρρά, Αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ και από τους ιδρυτές του Δικτύου: «Το Δίκτυο ελπίζει, προβάλλοντας τα αιτήματα των πολιτών και προτείνοντας καλά μελετημένες λύσεις από ειδικούς που προσφέρθηκαν από πολλές ιστορικές γειτονιές, να βοηθήσει ουσιαστικά τον Δήμο στο έργο του».

Η Μάγια Τσόκλη, συνιδρύτρια του Δικτύου, ανέφερε στην εισαγωγή της εκδήλωσης: «Επιλέξαμε ο τρόπος δράσης μας να μην είναι καταγγελτικός. Καθώς ένας μεγάλος αριθμός μελών του Δικτύου – πολεοδόμοι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες – έχουν κατά καιρούς εργαστεί σε σημαντικές θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στην κεντρική διοίκηση, έχουμε απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών εφαρμογής των υπαρχόντων νόμων αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε αποτελεσματικούς και ελληνικούς τρόπους ελιγμών»

Οι προτάσεις εκπονήθηκαν από ομάδα ειδικών απ’ όλες τις οργανώσεις που εργάστηκαν συλλογικά και εθελοντικά για τη δημιουργία ενός βασικού εργαλείου για την αναβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή αλλά και την οικονομική δραστηριότητα της πόλης. Η δουλειά αυτή αφού συζητήθηκε και έγινε αποδεκτή στις γειτονιές από τους εκπροσώπους των συλλόγων, εγκρίθηκε στην ολομέλεια του Δικτύου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης η μελέτη παρουσιάστηκε και στους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων, μεταξύ των οποίων: Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ΣΕΤΕ, Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής & Αργοσαρωνικού, ΣΕΕΔΕ, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΕΒΕΑ και ΠΟΜΙΔΑ.

Την κεντρική παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Μάρω Ευαγγελίδου, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, υπεύθυνη για τη σύνθεση των κειμένων της μελέτης. Παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα από μέλη του Δικτύου, εκπροσώπους αρκετών από τις συμμετέχουσες οργανώσεις: Σίλβια Μπίστη, Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, Μαρία Αθανασοπούλου, Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών τα Εξάρχεια, Μαριάννα Παπαδημητρακοπούλου, Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου, Στάθη Τριφύλλη, Επιχειρηματία-Σύλλογος Κατοίκων Θησείου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Λυδία Καρρά, Αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ- Δίκτυο Ι.Κ., ενώ τη συζήτηση με το κοινό συντόνισαν οι: Βαρβάρα Βερνίκου, ΕΛΛΕΤ - Δίκτυο ΙΚ και Γιάννης Μιχαήλ, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος - Αντιπρόεδρος ΕΛΛΕΤ.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων στην παρέμβασή του ανέφερε: «Την Κοινωνία των Πολιτών, από την αρχή της θητείας μου, τη θεωρούμε εταίρο του Δήμου. Όχι μόνο δίνουμε βήμα στους ενεργούς πολίτες, όχι μόνο θεωρούμε αυτονόητη τη σχέση λογοδοσίας που έχουμε μαζί τους, αλλά τους εμπλέκουμε στο διάλογο για τα μεγάλα θέματα της πόλης. Για το λόγο αυτό χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες σας για το Κέντρο, που αποτέλεσε και το βασικό θέμα της 1ης Διάσκεψης για την Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα».

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των πολιτών και εκπροσώπων του Δήμου, μεταξύ των οποίων οι Π. Γκούμα, Αντιδήμαρχος Εμπορίου, Ανάπτυξης & Κοινόχρηστων Χώρων, Ν. Παπαχελά, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων και Α. Βαρελάς, Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ με παρέμβασή της τοποθετήθηκε ακόμα η Κ. Καρδαμίτση, Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ειδικότερα, ο Α. Βαρελάς, Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, δεσμεύθηκε ότι ένα σημαντικό κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ιστορικού Κέντρου, για τον καθαρισμό graffiti στο Ιστορικό Κέντρο.

Δείτε παρακάτω την περίληψη των προτάσεων. Το αναλυτικό κείμενο των προτάσεων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δικτύου
https://istorikokentro.files.wordpress.com/2015/03/protaseis-diktyou-istorikou-kentroy-athinas-kye-teliko-analytiko ) .
 
Την ομάδα ειδικών που εκπόνησαν την μελέτη απαρτίζουν οι: 1η Ομάδα Εργασίας για Νομικά Θέματα:
Κωνσταντίνα Γεωργακάκη, Νομικός, Μαρία Κίτσιου, Νομικός, Βασιλική Μπάρκα, Ιστορικός, Μαριάννα Παπαδημητρακοπούλου, Νομικός.

2η Ομάδα Εργασίας για Διοικητικά Θέματα:
Βασιλική Μπάρκα, Ιστορικός, Τζίνα Σταυράκη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Μάρθα Φλωράτου, Εκπαιδευτικός, Μάρω Ευαγγελίδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος/ Χωροτάκτης

* Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μ. Φωκά, Πρόεδρο Electra Palace, για την ευγενική φιλοξενία.
 
 
 
ΔΙΚΤΥΟ Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας

Ποιοί είμαστε:

Με πρωτοβουλία και συντονισμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2014.
Είναι μια Πρωτοβουλία Οργανώσεων και Πολιτών με σκοπό να ενώσει και να ενδυναμώσει τους πολίτες και τις οργανώσεις που μοιράζονται το κοινό όραμα για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο, και να τους παράσχει όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να το διεκδικήσουν με επιτυχία, βάσει τεκμηριωμένων προτάσεων. Στόχος είναι η επανακατοίκηση του Ιστορικού Κέντρου.
 
 
ΣTOXOI του Δικτύου είναι να:

1. Ενώσει και Ενδυναμώσει τη φωνή των Πολιτών
2. Υποστηρίξει τη Συλλογική Δράση και την Ενεργό Συμμετοχή των Πολιτών στα Κοινά
3. Εργαστεί για τον Σεβασμό και την Εφαρμογή της Ισχύουσας Νομοθεσίας, την εξάλειψη της παρανομίας και της παραβατικότητας.
4. Ζητήσει την Προστασία του Πολίτη από την αυξανόμενη Εγκληματικότητα
5. Προασπίσει τον Σεβασμό προς τους Πολίτες και τον Δημόσιο Χώρο
6. Υποστηρίξει το Δικαίωμα Πρόσβασης στον Δημόσιο Χώρο καθώς και να Αμυνθεί έναντι κάθε καταπάτησης και αυθαίρετου περιορισμού της Χρήσης του
7. Προασπίσει τον Σεβασμό στη Δημόσια και Ιδιωτική Περιουσία
8. Υποστηρίξει την Εφαρμογή Χρήσεων Γης και άλλων Πολεοδομικών Ρυθμίσεων, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες για ποιότητα κατοίκησης και υγιή επιχειρηματικότητα
9. Ζητήσει την άμεση στήριξη των προσόψεων των στεγών των ετοιμόρροπων διατηρητέων κτηρίων
10. Στηρίξει τη Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων (χωριστοί κάδοι, ανακύκλωση,κομποστοποίηση κλπ)
11. Στηρίξει τη Βιώσιμη Κινητικότητα (δημόσια συγκοινωνία, ΑμεΑ, πεζοί, ποδήλατα, κλπ.).
13.  Ζητήσει την επανενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας (με αρμοδιότητες στον έλεγχο της Στάθμευσης, της Καθαριότητας και της Ηχορρύπανσης, κλπ.).



Τον Μάιο 2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη δράση για την γνωριμία του Δικτύου στο ευρύ κοινό, η σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων «Άνοιξη στο Ιστορικό Κέντρο» (9 Μαΐου - 7 Ιουνίου 2015) με την συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών (Όλια Λαζαρίδου, Γιάννης Σιμωνίδης, Ηλίας Καρελλάς, Laura Mamakos, Γιάννης Αερηνιώτης) αλλά και διακεκριμένων επιστημόνων όπως ο Καθ. Μανόλης Κορρές, ξεναγών (Μαρία Δανιήλ) και αρχιτεκτόνων (Ιωσήφ Εφραιμίδης). Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ανοιχτούς ιστορικούς χώρους αναβιώνοντας την ιστορία του κάθε τόπου, ενώ η επιτυχία τους, έδωσε την ώθηση να επαναληφθούν την άνοιξη 2016.
 
 
Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο θα βρείτε στον ιστότοπο www.istorikokentro.gr  
protaseisdiaxeirisis_a_kye.pdf .


πηγή: http://www.ellet.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου