Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Πρωτόκολο της Τράπεζας Σπόρων του "Πελίτι"


IMG 20160204 094119Εισαγωγή νέων δειγμάτων

Βήμα πρώτο, ταυτότητα δείγματος
 
Τα δείγματα με το που έρχονται στη Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι παίρνουν κατευθείαν έναν κωδικό. Κάθε δείγμα έχει ένα και μοναδικό κωδικό.

Αρχικά ο κωδικός γράφεται στη συσκευασία στην οποία μας έφεραν το δείγμα, ο κωδικός μπαίνει και μέσα στη συσκευασία.

Το δείγμα συνοδεύεται πάντα από τον κωδικό που του δώσαμε.

Όταν το δείγμα μας το βγάζουμε για ανανέωση και μπαίνει ξανά στη συλλογή παίρνει τον αριθμό του, συν ένα γράμα α, β, κ.λπ.

Καταγράφουμε στη βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία που μας δίνει ο καλλιεργητής ή ο δωρητής.

Φωτογραφίζουμε τα δείγματα.

Σε περίπτωση όπου ένα δείγμα μας καταστραφεί για κάποιο λόγο και δεν έχουμε κάποια δεδομένα γι’ αυτό τότε αυτός ο αριθμός μπορεί να δοθεί σε καινούριο δείγμα.
 
 
Βήμα δεύτερο, καταγραφή δεδομένων
 
Στο τραπέζι εργασίας μας υπάρχει ένα βιβλίο που γράφει «Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι, 2016». Σε αυτό το βιβλίο γράφουμε χειρόγραφα όλους τους σπόρους που έρχονται για την Τράπεζα και τους δίνουμε τον κωδικό τους. Εδώ γρήγορα και εύκολα θα γράψουμε ότι πληροφορίες γνωρίζουμε για τον καλλιεργητή και τον δωρητή, την ποικιλία που μας έδωσε, την περιοχή καλλιέργειας κάποια ιστορία αν υπάρχει κ.λπ.

Για το 2016 ξεκινάμε από τον αριθμό 1189.

Αργότερα θα περάσουμε όλα αυτά τα δεδομένα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που έχουμε. Εκεί θα προσέξουμε να δούμε αν αυτή η ποικιλία έχει έρθει και άλλη φορά στη συλλογή μας.

Σε ξεχωριστή ηλεκτρονική βάση θα καταγράψουμε τον καλλιεργητή και τον δωρητή των σπόρων.
 
 
Τρίτο βήμα, καθαρισμός
 
IMG 20160204 094134Όταν πάρουμε τους σπόρους και τους έχουμε δώσει τον κωδικό τους (ταυτότητα) Προχωράμε στον σχολαστικό καθαρισμό του δείγματος μας.

Το καθαρίζουμε από ξένες ύλες και βλέπουμε αν έχει προσβολές από έντομα κ.λ.π.

Αν είναι προσβεβλημένο κάνουμε ειδική μεταχείριση του δείγματος έτσι ώστε να μην μολύνει τη συλλογή μας.

Αν το δείγμα μας είναι κατεστραμμένο σε μεγάλο βαθμό από έντομα κ.λ.π το πετάμε για να μην βάλουμε σε κίνδυνο όλη τη συλλογή μας

Συσκευάζουμε το δείγμα σε χάρτινο σακουλάκι του Πελίτι, αν χρειάζεται.
 
 
Τέταρτο βήμα, ξήρανση
 
Όταν καθαρίσουμε τα δείγματα μας είμαστε έτοιμη να το ξηράνουμε χρησιμοποιώντας το SILICA GEL. Στη συνέχεια θα βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την ξήρανση με SILICA GEL και την επαναφορά της.
 
 
Πέμπτο βήμα, συσκευασία
 
Αφού κατεβάσουμε την σχετική υγρασία του σπόρου τον τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο με μεμβράνη. Μέσα στο βάζο βάζουμε τον αριθμό του. Τον αριθμό του τον βάζουμε και στο καπάκι του βάζου. Στο σώμα του βάζου, βάζουμε ετικέτα με τον κωδικό, το είδος την ποικιλία και το λατινικό του όνομα.
 
IMG 20160204 094210

 
Έκτο βήμα, συλλογή στοιχείων
 
Για να μπορέσουμε να σώσουμε μια ποικιλία δεν αρκεί μόνο το γεγονός ότι υπάρχει αλλά και η ιστορική της διαδρομή. Συγκεντρώνουμε ότι στοιχεία μπορούμε να βρούμε από των παραγωγό τον δωρητή και τη βιβλιογραφία.
 
 
Έβδομο βήμα ανανέωση του δείγματος
 
Οι σπόροι που συγκεντρώνονται στην Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι προορίζονται για αξιολόγηση και ανανέωση. Η ανανέωση των δειγμάτων γίνεται από το Πελίτι τις ομάδες του και μεμονωμένους καλλιεργητές τους διατηρητές.
 
 
Όγδοο βήμα, διανομή των σπόρων
 
Αφού αξιολογήσουμε τους σπόρους αποφασίζουμε αν θα τους διανείμουμε σε άλλους αγρότες ή ερασιτέχνες καλλιεργητές.


πηγή: http://www.peliti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου