Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Δημόσιος χώρος - Άρτα. 106 υπογραφές από την «Πρωτοβουλία- Κάστρο Ανοιχτό»

 
 
Διεκδικούν το ΞΕΝΙΑ ως δημοτικό χώρο πολλαπλών χρήσεων με λειτουργία καφετέριας στο ισόγειο
 
«Πρωτοβουλία- Κάστρο Ανοιχτό»
 
Ο χώρος του ΞΕΝΙΑ μέσα στο ιστορικό κάστρο της Άρτας ανήκει στον Αρτινό λαό, στην ιστορία της πόλης και στις μελλοντικές γενιές. Διεκδικήθηκε με αγώνες των Αρτινών πολιτών και αποδόθηκε κατά κυριότητα στον Δήμο Αρταίων, με σκοπό να αξιοποιηθεί για πολιτισμό κι αναψυχή. Επίσης, ο χώρος πρασίνου που το περιβάλλει - ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου μέσα σε έναν πυκνοδομημένο αστικό ιστό - καθώς και αυτός-καθαυτός ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου, αποτελούν δημόσιους χώρους και κοινά αγαθά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ιδιωτικής ή αποκλειστικής χρήσης κανενός. Εξάλλου και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης προβλέπει ότι, η χρήση του χώρου αυτού είναι μόνο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και αναψυχή, όχι για τουρισμό και ξενοδοχειακές μονάδες.
 
Για το λόγο αυτό θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη την από 18-01-2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, η οποία παραχωρεί το ΞΕΝΙΑ της Άρτας στα ιδιωτικά συμφέροντα για λειτουργία ξενοδοχείου, μέσα από τη διαδικασία της μακροχρόνιας εκμίσθωσής του.
 
Η απόφαση αυτή ελήφθη εν κλειστώ, χωρίς προηγούμενη ανοιχτή διαβούλευση και συζήτηση με την Αρτινή κοινωνία και τους φορείς της, αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες και τη δυσαρέσκειά μας. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά παράβαση του νόμου (διατάξεων του ΓΠΣ και της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων) και χωρίς να ληφθεί καθόλου υπόψη το νέο δεδομένο που ήρθε προσφάτως στη δημοσιότητα, δηλαδή η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου της επισκευής και αξιοποίησης του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ μέσα από το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) υπέρ του Δήμου Αρταίων, ακόμα και σε ποσοστό 100% ! Αυτό αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί για το Δήμο μας, καθώς μπορεί να ξαναφτιάξει και να ξαναφέρει το ΞΕΝΙΑ στην καθημερινή ζωή των Αρτινών, που τόσο πολύ το αγάπησαν!
 
Το ΞΕΝΙΑ αποτελεί τον ιδανικό χώρο για τη δημιουργία στην πόλη μας ενός ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ενός δημοτικού χώρου πολλαπλών χρήσεων με λειτουργία καφετέριας στο ισόγειο, ώστε να διατηρείται καθημερινά ο χώρος ανοιχτός και ζωντανός. Η δημιουργία αυτής της συγκεντρωμένης πνευματικής - πολιτιστικής εστίας, σε συνδυασμό με το θέατρο του κάστρου, τα μεσαιωνικά τείχη του και το πράσινο, που μεγενθύνει την ομορφιά του τοπίου, μπορούν με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, να δημιουργήσουν, εκτός από την αναβάθμιση του επιπέδου της πόλης μας και ένα νέο τουριστικό προϊόν, που θα βγάλουν την Άρτα από το τέλμα της στασιμότητας. Αντίθετα η λειτουργία ενός ιδιωτικού ξενοδοχείου μικρής δυναμικότητας, όπως είναι το ΞΕΝΙΑ, όχι μόνο δε λύνει κανένα πρόβλημα τουριστικής ανάπτυξης, αλλά αντιθέτως μεταθέτει το επιχειρηματικό κόστος της λειτουργίας του, στη χρήση των άλλων χώρων και στις εκδηλώσεις που θα γίνονται από τον ιδιώτη - επιχειρηματία εντός του ξενοδοχείου, αναιρώντας και ματαιώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, το δημόσιο χαρακτήρα του κάστρου και τη λειτουργία του ως χώρου πολιτισμού.
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του ΞΕΝΙΑ και του ΚΑΣΤΡΟΥ, διότι αποτελούν αγαθά που ανήκουν σε όλους και θα αγωνιστούμε για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης αυτής, καθώς το θεωρούμε υποχρέωση απέναντι στις μελλοντικές γενιές και στην ιστορία της πόλης μας.


πηγή: http://tilevoasartas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου