Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Τα μυστικά του κρασιού ξετυλίγονται στα μονοπάτια της Πιερίας


Τα μυστικά του κρασιού ξετυλίγονται στα μονοπάτια της Πιερίας“Από ποιες ποικιλίες προέρχεται; Πόσα σάκχαρα έχει και πόσο είναι το αλκοόλ; Σε τι βαρέλι έμεινε; Με ποιο τρόπο σταμάτησε η ζύμωση;” ρωτούν τον οινοπαραγωγό Αλέξανδρο Ξηρομερίτη, οι συμμετέχοντες στο μεθυστικό ταξίδι του κρασιού που διοργάνωσε προ ημερών στο Ελατοχώρι, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, την ομάδα νέων της περιοχής και τους οινοπαραγωγούς της Πιερίας.

Ο 20χρονος Αλέξανδρος απαντά και ταυτόχρονα προσπαθεί να ανιχνεύσει στους συνομιλητές του κάποια νέα πληροφορία, κάτι ενδιαφέρον που θα μπορούσε να αξιοποιήσει στην ενασχόλησή του με την οινοποιία. Ο ίδιος βρίσκεται στον τρίτο χρόνο των σπουδών του στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στη Δράμα και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια που ξεκίνησε η οικογένειά του το 2010 για να παράγει κρασί. “Δε θέλω να φύγω στο εξωτερικό. Πάντα ήθελα να μείνω εδώ και να στηρίξω την Κατερίνη με ό,τι κάνω. Είναι ένας λόγος παραπάνω να ασχοληθώ με τα κρασιά” δηλώνει αποφασιστικά.

Στο ίδιο τραπέζι η κουβέντα ξεκινά από τους κανόνες της οινογνωσίας, το σωστό πιάσιμο του ποτηριού και τα κατάλληλα συνοδευτικά πιάτα ώστε να αναδεικνύονται οι γεύσεις και τα αρώματα του οίνου. Εξελίσσεται με τις απορίες όσων βρίσκονται για πρώτη φορά σε μια οινογνωσία και γευσιγνωσία και προχωρά σε λεπτομερέστερη θεματολογία, με την επισήμανση όσων γνωρίζουν καλά από κρασί, ότι η συζήτηση θα μπορούσε να συνεχιστεί επ΄ άπειρον.

“Ένα κρασί θα πρέπει να εκφράζει τον τόπο του, η ποικιλία του να είναι αναγνωρίσιμη, να έχει μακρά διάρκεια και πολυπλοκότητα στη γεύση, από αρώματα και χρώματα, να επιφυλάσσει εκπλήξεις και να έχει φυσικά την απαιτούμενη καθαρότητα” αναφέρει ο σύμβουλος κρασιού Στέφανος Κόγιας. Στο ερώτημα από πού θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόλησή του με το κρασί, απαντά ότι διοργανώνονται σεμινάρια γευσιγνωσίας και γνωριμίας με το κρασί, υπάρχουν βιβλία και σχετικά έντυπα και συνιστά στον καθένα να δοκιμάζει. “Όσο περισσότερο δοκιμάζει κανείς, τόσο διευρύνει την άποψή του και τη γνωριμία του με το κρασί” λέει.

Ακολουθεί συζήτηση για την παραγωγή του οίνου στην Ελλάδα, το κλίμα, τη γεωγραφική της θέση, τα χαρακτηριστικά του εδάφους, το υψόμετρο, τις ποικιλίες. “Έχουν χαθεί πάρα πολλές ποικιλίες αλλά αυτή τη στιγμή θεωρητικά υπάρχουν γύρω στις 350 με 400 οινοποιήσιμες ποικιλίες από τις οποίες εκμεταλλευόμαστε περίπου 40. Οι κορυφαίες ποικιλίες αυτή τη στιγμή που αρχίζουν να γίνονται γνωστές στον κόσμο είναι για τα λευκά το Μοσχοφίλερο και το Ασύρτικο και για τα κόκκινα το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Υπάρχει και η Μαλαγουζιά που προέκυψε τα τελευταία χρόνια ενώ διάσημα γλυκά κρασιά από αντίστοιχες ποικιλίες είναι εκείνα της Σάμου και της Σαντορίνης” προσθέτει και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει στον τομέα της παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας, δηλαδή κρασιών που θα έχουν δυναμικό παλαίωσης, θα μπορούν να αντέξουν στο χρόνο και θα δημιουργηθούν από εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη.

“Υπάρχει θέληση, υπάρχει ενδιαφέρον” σημειώνει, από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Ξηρομερίτης και μοιράζεται τις εμπειρίες των σπουδών του με τους συνδαιτυμόνες του στην παραδοσιακή ταβέρνα του Ελατοχωρίου. “Στην Πιερία οι οινοπαραγωγοί αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους. Στη Δράμα υπάρχουν, επίσης, διάφορα οινοποιία. Ακόμη και άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με αυτόν τον τομέα βλέπουν μέσα από τη σχολή ότι υπάρχει κινητικότητα” σημειώνει.

Για τον δυναμισμό των νέων μιλά με ενθουσιασμό η Αναστασία Μποστανίτη, που διατηρεί παραδοσιακό ξενώνα και ασχολείται με την καλλιέργεια του τσαγιού Ολύμπου. “Εξελισσόμαστε καθημερινά” τονίζει και εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες. Στρέφεται στον Αλέξανδρο Ξηρομερίτη και του επισημαίνει ότι αν ασχολείται ακόμη και στον ελεύθερό του χρόνο με το κρασί, τότε μόνο κάτι καλό μπορεί να προκύψει για το επαγγελματικό του μέλλον.

Η γιορτή κρασιού προχωρά και βρίσκει οικοδεσπότες και καλεσμένους να δοκιμάζουν στις ταβέρνες και τους ξενώνες του Ελατοχωρίου τα διαφορετικά κρασιά των παραγωγών από τα κτήματα Κούρτη, Παπαγιαννούλη, Χρυσοστόμου, Αδάμου, Ξηρομερίτη, Μάνου, Γραμματόση, Κακουλίδη και Παντούλη.



πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου